ایزولاتور اعلام حریق (Fire alarm isolator) چیست؟

ایزولاتور اعلام حریق

ایزولاتور اعلام حریق

با بررسی عنوان ذکر شده می توان به این نتیجه رسید که ایزولاتور عضوی از سیستم اعلام حریق است. می دانیم که سامانه اعلام حریق به گونه ای طراحی شده است که بتواند نشانه های اولیه حریق را شناسایی، و آن را به حاضرین در آن ساختمان یا محل اطلاع دهد. حال سوالی که پیش می آید آن است که ایزولاتور اعلام حریق چیست و چه نقشی را در این سامانه ایفا می کند؟ در ادامه این محتوا به بررسی پاسخ این پرسش می پردازیم.
کسانی که با این گونه سیستم ها سر و کار دارند به خوبی می دانند که اگر در حلقه ی سیستم اعلام حریق یا مدار لوپ آن پدیده اتصال کوتاه رخ دهد کلیه اجرای وابسته به این سیستم اعم از آژیر، شستی، دتکتور و … غیر فعال می شوند‌. این اتفاق یک فاجعه به تمام معناست که می تواند عوارض گوناگونی را در پی داشته باشد. حال ایزولاتور اعلام حریق قطعه ای است که با طراحی خاص خود از گسترش پدیده اتصال کوتاه جلوگیری می کند.
بر اساس استاندارد های وضع شده این حوزه (NFPA 72) اگر اتصال کوتاه در لوپ رخ دهد جدایی بیش از یک مدار از سامانه غیر طبیعی است. به همین خاطر است که طراحان در زمان کشیدن نقشه زون‌ بندی، برای هر کدام از این نقاط یک ایزولاتور اعلام حریق جداگانه در نظر می گیرند.

 

کاربرد ایزولاتور اعلام حریق

همانطور که پیش تر به آن اشاره کردیم، ایزولاتور اعلام حریق در هنگام رخداد پدیده اتصال کوتاه از غیر فعال شدن تمامی اجزای این سامانه جلوگیری می کند. در این حالت فقط اجزایی خاموش می شوند که در دو سر مدار قرار گرفته اند. به عبارت دیگر این قطعه کاربری در هنگام اتصال کوتاه قطعات آسیب دیده را از سیستم خارج می کند تا باقی اجزای سالم بتوانند عملیات آغاز شده را به اتمام برسانند.
با توجه به این کارایی می توان به این نتیجه رسید که کلیه سیستم های دخیل در پروسه اعلام و اطفای حریق از لحاظ تکنولوژی ساختاری پیشرفت چشمگیری داشته اند. در این میان پیشرفته ترین سیستمی که در بحث اطفای حریق در ایران بومی سازی شده است سیستم CAFS است. این سیستم می‌تواند پروسه تشخیص حریق، پاشش فوم و عملیات خاموشی آن را به شکل اتوماتیک و بدون دخالت نیروی انسانی به اتمام برساند. کفسیران تنها تولید کننده ای است که توانسته این این سامانه را در کشور بومی سازی کند.

ایزولاتور اعلام حریق

ویژگی های ایزولاتور اعلام حریق

این سازه ویژگی‌ های ساختاری بسیاری دارد که در ادامه آنها را بررسی می کنیم. اولین ویژگی، امکان شناسایی اتصال کوتاه در سیم کشی سیستم اعلام حریق است. زمانی که این عامل تشخیص داده شود سازه‌ نام برده می تواند قدرت و درصد وقوع اتصال کوتاه را کم کند. اگر این قطعه بتواند رویداد نام برده را به شکل تامل منحل کند، کلیه اجزای دخیل در سیستم را به حالت اولیه شان برمی‌گرداند. آخرین ویژگی که نمی توان آن را نادیده گرفت یاری رسانی ایزولاتور اعلام حریق در زمان خواندن لوپ است.

 

انواع ایزولاتور اعلام حریق

ایزولاتور ها از لحاظ کارایی تفاوت چندانی با هم ندارند. اما از نظر شکل ظاهری می توان آنها را به دو دسته تقسیم کرد. دسته ی اول ایزولاتور هایی هستند که در یک پوشش جعبه ای شکل قرار می گیرند. بخش ورودی در ابتدای جعبه، و بخش خروجی در انتهای آن تعبيه شده است. این پوشش‌ اضافی می تواند از دستگاه در مقابل خطرات احتمالی محافظت کند. نمونه‌‌ی دوم این سازه حاوی یک پایه اضافه است. در این وضعیت به جای اهرم دتکتور، فلاشر و آژیر از پایه ایزولاتور بهره می‌ برند.

ایزولاتور اعلام حریق

نحوه نصب ایزولاتور اعلام حریق

انتخاب درست محل قرارگیری یک‌ ایزولاتور یکی از مهم ترین نکاتی است که در هنگام نصب و راه اندازی سیستم اعلام حریق باید به آن پرداخت. به طور کلی این سازه باید دور از سامانه اصلی اعلام حریق نصب شود تا از حریق و سایر نشانه های آن در امان بماند. یک اتاق جداگانه متشکل از خدمات الکتریکی بهترین مکان برای کارگذاری این قطعه است. تقریبا همه ی این اجزا حاوی یک سیم کشی خاص پیوندی هستند که می توانند دو زون مجزا از آتش را به دیگری وصل کنند. بنابراین می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که هر ایزولاتور تنها می تواند از دو منطقه ی اعلام حریق محافظت نماید. لازم به ذکر است که اگر یک سر از این کابل در معرض زون آتش باشد خطر آسیب دیدن سری دیگر آن نیز وجود دارد چرا که آنها به هم مرتبط هستند.

 

چرا نصب ایزولاتور اعلام حریق ضروری است؟

کارایی صحیح این قطعه‌ در حین آتش سوزی بسیار مهم است. اگر حریق به شکل گسترده ای اتفاق بیفتد، احتمال تخریب‌ سیم کشی و سایر اجزای سیستم اعلام حریق وجود دارد. در این حالت ممکن است برخی از اجزای این سامانه غیر فعال شوند. ایزولاتور اعلام حریق این امکان را فراهم‌ می کند که در شرایط بحرانی سازه های تخریب شده از مدار خارج شده، و الباقی قطعات‌ به فعالیت خود ادامه دهند. جلوگیری و کاهش اتصال کوتاه در این حین از اهمیت بالایی برخوردار است.

ایزولاتور اعلام حریق

کلام پایانی

ایزولاتور اعلام حریق قطعه ای مهم در سیستم اعلام حریق است. این سازه می تواند اتصال کوتاه را در حین آتش سوزی تشخیص دهد و کارایی آن را تا حد زیادی کاهش دهد. در این حالت اثرات مخرب این عامل منحل می شود، اگر هم نشود قطعات آسیب دیده از مدار خارج شده، و تجهیزات باقیمانده به فعالیت اولیه خود ادامه می دهند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *