بهترین روش اطفا حریق

بهترین روش اطفا حریق

بهترین روش اطفا حریق در هر شرایطی متفاوت است. اینکه چه ماده‌ای باعث اشتعال و آتش‌سوزی شده است در انتخاب روش خاموش کردن آتش تاثیر می‌گذارد. شناخت کافی از شرایط مکانی و وسعت ساختمان، وسایل موجود در محل، شرایط افراد و ساکنین و.. در انتخاب شیوه‌های اطفا حریق موثر است.

فهرست مطالب

1. منظور از اطفا حریق چیست؟
1. عوامل ایجاد حریق
2. آشنایی با انواع حریق
1. بهترین روش اطفا حریق برای هر گروه
3. بهترین روش اطفا حریق
4. ۲- خاموش‌کننده پرتابل با ظرفیت‌های بالای ۷۰۰ لیتر
5. ۳- پکیج‌های خودروهای واکنش سریع سفارشی
6. ۴- استفاده از سیستم‌های اتوماتیک
7. سخن پایانی

منظور از اطفا حریق چیست؟

به کلیه عملیاتی که برای کنترل و خاموش کردن آتش‌سوزی در یک محل انجام می‌شود، اطفا حریق گفته می‌شود. انتخاب بهترین روش اطفا حریق در کارخانه‌ها یا مراکزی که مواد قابل اشتعال را نگهداری می‌کنند یا مسئولیت حفظ جان تعداد زیادی از افراد را برعهده دارند، اهمیت بیشتری می‌یابد.

بهترین روش اطفا حریق

 

امروزه از تجهیزات مختلفی برای اطفا حریق استفاده می‌شود:

  1. سیستم‌های اعلام‌ حریق که وظیفه دارند تا در صورت علایمی مرتبط با دود، گاز یا بخار، آژیر مرتبط را به صدا در آورند.
  2. سیستم‌های دستی یا خودکار اطفا حریق که وظیفه مهار یا خاموش کردن آتش را بر عهده دارند.

عوامل ایجاد حریق

برای انتخاب بهترین روش اطفا حریق باید به بررسی عواملی بپردازیم که در ایجاد آتش‌سوزی نقش دارند:

اکسیژن: وجود اکسیژن برای آتش‌سوزی ضروری است. به‌طور معمول اکسیژن موجود در هوا ۲۱ درصد است، اگر این میزان را به کمتر از ۱۵ درصد برسانیم، آتش خاموش می‌شود

مواد اشتعال‌زا: در کنار اکسیژن برای اینکه آتش روشن بماند نیاز به مواد اشتعال‌زا وجود دارد. با دور کردن مواد اشتعال‌زا از محیط یا مرطوب‌کردن آن‌ها با آب یا کف، از گسترش آتش جلوگیری می‌شود

دمای بالا: حرارت خود یکی از عوامل ایجاد حریق است. بنابراین با کاهش دما، امکان کنترل آتش را خواهیم داشت

آشنایی با انواع حریق

برای اینکه امکان تعیین بهترین روش اطفا حریق را داشته باشیم، باید ابتدا با انواع حریق آشنا شوید. به‌طور معمول آتش‌سوزی‌ها بر اساس ماهیت مادۀ سوختنی تعریف می‌شوند:

• گروه A: آتش‌سوزی‌های مربوط به مواد جامد که دارای ساختار آلی هستند
• گروه B: آتش‌سوزی در مایعات یا جامداتی که قابلیت مایع شدن دارند
• گروه C: آتش‌سوزی‌های مربوط به گازها را شامل می‌شود
• گروه D: آتش‌سوزی مربوط به فلزات در این دسته قرار می‌گیرند
• گروه E: در کشورهای اروپایی، حریق‌های مرتبط با لوازم الکتریکی در این دسته قرار می‌گیرند

اخیرا دو دسته جدید F و K برای حریق‌های آشپزخانه و روغن آشپزی ایجاد شده‌اند.

بهترین روش اطفا حریق برای هر گروه

در آتش‌سوزی‌های گروه A بهترین کار خنک کردن جامد و خارج کردن مواد سوختی از محیط اطراف است. برای آتش‌سوزی‌های گروه B بهترین روش اطفا حریق خفه کردن اکسیژن‌رسانی است.

در آتش‌سوزی‌های گروه C بهترین روش قطع جریان سوخت یا جداسازی منبع سوخت است. در گروه D که مربوط به فلزات می‌شود از روش خفه کردن اکسیژن یا اطفا حریق با کمک آب استفاده می‌شود. همچنین تعدیل درجه حرارت تاثیر زیادی بر کنترل گسترش آتش می‌گذارد.

در آتش‌سوزی‌های گروه E که مربوط به لوازم الکتریسیته می‌شود باید ابتدا جریان برق قطع شود و سپس با توجه به نوع لوازم الکتریکی از شیوه‌های مختلف اطفا حریق استفاده شود.

 

بهترین روش اطفا حریق

بهترین روش اطفا حریق

برای انتخاب بهترین شیوه‌های اطفا حریق باید به ظرفیت مکان، کاربری ساختمان، نوع مواد موجود در آن و میزان اشتعال‌پذیری توجه کرد.

۱- خاموش‌کننده‌های دستی

استفاده از خاموش‌کننده‌های دستی برای ساختمان‌های مسکونی، اداری و تجاری ضروری است. همچنین از این ابزار اطفا حریق برای کارخانه‌ها، انبارها و پارکینگ‌های نگهداری خودرو استفاده می‌شود.
کاربری آسان، اندازه و وزن استاندارد موجب شده تا خاموش‌کننده‌های دستی به‌وسیله‌ای پراستفاده تبدیل شوند و بهترین روش اطفا حریق در آتش‌سوزی‌های کوچک و محدود محسوب شوند.

۲- خاموش‌کننده پرتابل با ظرفیت‌های بالای ۷۰۰ لیتر

در بسیاری از آتش‌سوزی‌های گسترده، کنترل و مهار آتش تا قبل از رسیدن نیروهای امدادی و آتش‌نشان‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است. در چنین شرایطی خاموش‌کننده‌های دستی پاسخگو نیستند.
به همین دلیل برای کنترل آتش و دستیابی به بهترین روش اطفا حریق، به سراغ خاموش‌کننده‌های پرتابل با ظرفیتی در حدود ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ لیتر می‌رویم. در این دستگاه‌ها که توسط شرکت نوآور ایمن عرضه می‌شوند از تکنولوژی CAFS یا فوم هوای فشرده استفاده می‌شود که یکی از بزرگترین دستاوردهای ایمنی جهان در برابر حوادث آتش‌سوزی است.

۳- پکیج‌های خودروهای واکنش سریع سفارشی

برای استفاده از بهترین روش اطفا حریق، به‌کارگیری خودروهای آتش‌نشانی اهمیت زیادی دارد. در حال حاضر امکان طراحی ظرفیت‌های سفارشی برای انواع خودورهای آتش‌نشانی وجود دارد. استفاده از سیستم CAFS با زمان تخلیه بسیار بالا نقش مهمی در پیشگیری از گسترش حریق دارد.

 

بهترین روش اطفا حریق

۴- استفاده از سیستم‌های اتوماتیک

در مراکز صنعتی بزرگ یا کارخانه‌هایی که با مواد اشتعال‌زا سر و کار دارند، همچنین در برج‌های مسکونی و ساختمان‌های تجاری چند طبقه، استفاده از سیستم‌های اتوماتیک اطفا حریق ضروری است. در چنین دستگاه‌هایی، سیستم هشداردهنده به محض مشاهده دود یا گاز، سیستم کف‌ساز را فعال می‌کند. این کف مقاوم به حرارت در شبکه اسپرینکلر فوم جریان یافته و در کمترین زمان، کل منطقه آتش‌سوزی را پوشش می‌دهد. قابلیت کنترل از راه دور در این سیستم‌های اتوماتیک به آتش‌نشانان این امکان را می‌دهد تا قبل از رسیدن به محل حادثه، اقدامات لازم را انجام دهند.

سخن پایانی

برای شناسایی بهترین روش اطفا حریق باید به نکات زیادی توجه کنیم. نوآور ایمن با ارائه انواع تجهیزات ایمنی و آتش‌نشانی بر پایه تکنولوژی آب، فوم و هوای فشرده (CAFS) نقش مهمی در کاهش مخاطرات در آتش‌سوزی‌ها ایفا کرده است. برای دریافت مشاوره و راهنمایی بیشتر با ما تماس بگیرید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *