کپسول آتش نشانی آب و گاز

کپسول آتش نشانی آب و گاز

کپسول آتش نشانی آب و گاز

با کمی بررسی به این نتیجه می‌ رسید که آب نقش مهمی را در عملیات اطفای حریق ایفا می‌کند. زمانی که یک فرد در معرض آتش‌ سوزی قرار بگیرد اولین اقدام وی برای مهار حریق پاشش مقداری آب‌ بر روی سطح آن است‌. البته که این روش در خاموشی بسیاری از حریق‌ ها کارآمد است. کپسول آتش نشانی آب و گاز نوعی خاموش کننده است که مواد داخلی آن با پیروی از این قاعده بر پایه ی آب ساخته شده است. این خاموش کننده برای حریق هایی که نتیجه اشتعال کاغذ، چوب، پارچه و سایر مشتقات آن هستند کارآمد است.
گاز به کار رفته در ساختار این کپسول علاوه بر موثر بودن در اطفای حریق کارایی های دیگری هم دارد. زمانی که گاز با کمک برخی تجهیزات در کپسول فشرده سازی شود می تواند با فشار اهرم از‌ سمت شخص آب را با فشار زیادی از نازل کپسول خارج کند. آب خارج شده با سرد کردن آتش و حذف حرارت اکسیژن را کم کم مهار می‌کند. در واقع وجود این ماده از این رو ضروری است که موجب خروج سریع و پر فشار آب می‌شود. این نوع خاموش کننده ها معمولا از گاز نیتروژن بهره می‌برند. کپسول آتش نشانی آب و گاز از لحاظ ساختاری وجه تشابه زیادی با خاموش کننده پودر و گاز دارد. در واقع تنها تفاوت آنها وجود محلول آب در خاموش کننده آب و گاز است.

 

کاربرد کپسول آتش نشانی آب و گاز

شاید اینگونه فکر کنید که خاموش کننده ای که بر پایه آب است می‌ تواند برای خاموشی هر نوع حریقی اثر گذار باشد. غافل از اینکه بهره گیری این خاموش کننده در برخی موارد نه تنها نتیجه بخش نیست. بلکه در افزايش سرعت گسترش حریق نیز موثر است. در کل کپسول آتش نشانی آب و گاز فقط برای خاموشی چوب، پارچه، کاغذ و محصولاتی از این دست اثر گذار است.
اطفای حریق مایعات قابل اشتعال، آتش سوزی های الکترونیکی و حریق های به وجود آمده از روغن خوراکی با استفاده از کپسول آتش نشانی آب و گاز امکان پذیر نیست و ممکن است اوضاع را خطرناک تر کند. در واقع برای خاموشی هر حریقی باید از خاموش کننده مخصوص آن بهره گرفت.

 

کپسول آتش نشانی آب و گاز

 

بررسی عملکرد کپسول آتش نشانی آب و گاز

خاموش کننده آب و گاز در حین خاموشی آتش از تکنیک جت آبی استفاده می‌ کند. این فرایند با شلیک مقدار مشخصی از آب با فشار بسیار بالا انجام می شود. زمانی که آب بر روی حرارت پاشیده شود اکسیژن را برای لحظاتی محدود می‌کند. اکسیژن یکی از ارکانی است که حریق برای باقی ماندن به آن نیاز دارد در نتیجه با حذف آن از مثلث سه گانه حریق، آتش خاموش می‌شود.
همزمان با پرتاب آب حجم مشخصی از گاز نیتروژن نیز به حرارت اضافه می‌شود. در این موقعیت محلول ایجاد شده به سرعت از حالت مایع به گاز تغییر شکل می‌دهد. بیشترین درصد جذب حرارت در این پروسه انجام می‌شود. لازم به ذکر است که کپسول آتش نشانی آب و گاز با خنک کردن حریق و سطح اشتعال آن احتمال شعله‌ ور شدن مجدد آتش را به صفر می رساند.

 

مزایای کپسول آتش نشانی آب و گاز

کپسول آتش نشانی آب و گاز دارای مزیت های بسیاری است که یکی از مهم ترین آنها قیمت مناسب این خاموش کننده است. بهای ارزان آن این امکان را فراهم می کند که درصد قابل توجهی از مردم بدون توجه به دغدغه های مالی شان آن را تهیه کنند. به همین دلیل است که این خاموش کننده به وفور در امکان عمومی، ساختمان‌ها، مدارس و ادارات مشاهده می‌شود. وزن اندک و شیوه استفاده آسان نیز از جمله نکاتی هستند که نمی توان از آنها چشم پوشی کرد.
ناگفته نماند که محتویات داخلی این کپسول (آب و گاز نیتروژن) هیچ ضرری را برای سلامتی انسان ایجاد نمی کنند. این قاعده شامل گیاهان، حیوانات و در کل طبیعت نیز می شود. کپسول آتش نشانی آب و گاز هیچ گونه پسماندی را نیز از خود به جای نمی گذارد که این ویژگی در عدم آلودگی محیط موثر است.

 

کپسول آتش نشانی آب و گاز

معایب کپسول آتش نشانی آب و گاز

این کپسول در حین داشتن ویژگی های مثبت برخی عیوب را به خود اختصاص می دهد. اول اینکه کارایی اندکی دارد و نمی توان از آن برای مهار آتش سوزی های گسترده استفاده کرد. و دوم اینکه محتویات درونی آن فقط برای مهار حریق های کلاس A مناسب است. به طوری که اعمال محتویات آن بر روی حریق‌های الکتریکی یا مایعات قابل اشتعال نه تنها موجب خاموشی آن نمی شود بلکه شدت و قدرت انتشار آن را افزایش می دهد.

 

نحوه کار با کپسول آتش نشانی آب و گاز

آشنایی با شیوه استفاده از کپسول های آتش نشانی بسیار مهم است. چرا که یک فرد می تواند با دانستن این فرایند در مواقع ضروری از جان و البته مال خود محافظت کند. برای استفاده از کپسول آتش نشانی آب و گاز باید قطعه پین را از بدنه آن جدا کنید. سپس سر شلنگ را به سمت مرکز آتش هدف بگیرید. با فشار دادن اهرم محلول به سمت مرکز پاشیده می‌ شود. این فرایند را ادامه دهید.
همزمان با کوچک تر شدن محدوده آتش فاصله تان را با آن کم کنید و حجم بیشتری از آب و گاز را بر روی آن بپاشید. پس از انحلال کامل آتش تمام اجزای نیم سوخته اطراف تان را با محلول آب و گاز خیس کنید چرا که در غیر این صورت احتمال بازگشت مجدد آتش وجود دارد.

 

چگونگی شناسایی کپسول آتش نشانی آب و گاز

همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم خاموش کننده های بسیاری در بازار وجود دارند که هر یک برای مهار نوع خاصی از آتش مناسب اند چرا که متریال داخلی آنها با دیگری متفاوت است. این نکته بسیار حیاتی است چرا که استفاده از خاموش کننده نامناسب برای نوع خاصی از حریق می تواند خطر ساز باشد. اما چگونه می توانیم کپسول آتش نشانی آب و گاز را از سایر کپسول ها تشخیص دهیم؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم در وهله اول باید به رنگ آن توجه کنیم. البته عمده کپسول های آتش نشانی به رنگ قرمز تولید می شوند‌. پس این ویژگی نمی تواند برای تشخیص کپسول آتش نشانی آب و گاز مناسب باشد. کلیه خاموش کننده هایی که بر پایه آب و گاز نیتروژن هستند با یک برچسب که حاوی علامت A است نشانه گذاری شده اند‌. در واقع کلاس حریق مناسب همه کپسولات بر روی بدنه آنها درج می شود که از این طریق می توانیم کپسول مد نظرمان را شناسایی کنیم.

 

کپسول آتش نشانی آب و گاز

نکات مهم بهره گیری از کپسول آتش نشانی آب و گاز

درست است که این کپسول برای مهار خطر یا همان آتش طراحی شده است. اما عدم توجه به نکات ایمنی استفاده‌ از خاموش کننده خود می تواند عاملی برای ایجاد خطر باشد. پس پیش از بهره گیری از هر سازه ای قواعد ایمنی آن را مطالعه کنید. در ادامه نکات ایمنی استفاده‌ از خاموش کننده آب و گاز را ذکر می کنیم.

  • کپسول را در مکانی نگهداری کنید که احتمال یخ زدن ان صفر باشد.
  • از خاموش کننده آب و گاز برای مهار آتش سوزی های الکترونیکی استفاده نکنید.
  • کپسول را در طی دوره های زمانی معین به طور مرتب شارژ کنید.

البته نکته دیگری نیز در این حوزه وجود دارد که کمتر کسی به آن اشاره می کند‌. آن هم تهیه خاموش کننده آب و گاز از یک تولید کننده و عرضه کننده مطمئن است. چرا که یک عرضه کننده مطمئن برای حفظ اعتبار کاری خود محصولاتی را تولید و عرضه می کند ‌که بیشترین کیفیت ساختاری را به خود اختصاص داده باشند.
کفسیران یکی از شناخته شده ترین کمپانی هایی است که در حوزه طراحی، تولید و عرضه تجهیزات ایمنی بر اساس سیستم کفس فعالیت می کند. دانش و تجهیزات در دسترس این‌ مجموعه به قدری بالا است که فعالان این عرصه کفسیران را به عنوان اولین تولید کننده سیستم اطفا حریق CAFS در ایران می‌شناسند. در واقع این این تولید کننده تنها واحدی است که توانسته است سیستم‌ کفس را در ایران بومی سازی کند.‌

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *