کپسول آتش نشانی | انواع خاموش کننده مناسب اطفا حریق

کپسول آتش نشانی

کپسول آتش نشانی

به دلیل حضور گسترده این سازه در اماکن خصوصی و عمومی مختلف، کمتر کسی است که با چیستی کپسول آتش نشانی آشنایی نداشته باشد. این سازه یکی از پر استفاده ترین دستگاه هایی است که آتش نشانان از آن برای مهار آتش بهره می برند. در نگاه اول، شما با یک استوانه فلزی که معمولا به رنگ قرمز است مواجه می شوید. ترکیبات درونی این کپسول می توانند بسته به نوع آتش سوزی متفاوت باشند. فوم، دی اکسید کربن، آب و انواع مختلفی از پودر ها رایج ترین متریالی هستند که درون کپسول آتش نشانی را پر می کنند. لازم به ذکر است که این سازه نوعی ابزار مراقبتی قابل حمل محسوب می شود.
این کالا در مواقعی می تواند کارساز باشد که شدت آتش سوزی اندک باشد. بهره گیری از این محصول برای مهار حوادث بزرگ، خود می تواند منجر به بروز جنجال های ایمنی دیگری شود. به طور کلی آتش سوزی های مختلف می توانند نتیجه علت های متفاوتی باشند. به همین جهت نحوه منحل کردن آنها نیز با یکدیگر تفاوت دارد. با توجه به این قاعده انواع مختلفی از کپسول های آتش نشانی با ترکیبات و البته ابعاد مختلف تولید می شوند.
فعالان حوزه ایمنی همواره توصیه می کنند که کپسول های آتش نشانی در خانه، محل کار، خودرو و غیره وجود داشته باشند. پس بهتر است بسته به متراژ یک ساختمان تجاری یا مسکونی، نسبت به تهیه تعداد مناسبی از کپسول های آتش نشانی اقدام کنید. بررسی های انجام شده نشان می دهد آن دسته از کپسول هایی که به واسطه ایمن صنعت طراحی و تولید می شوند سطح کیفیتی بالا تری را به خود اختصاص می دهند.

 

خاموش کننده آتش نشانی

همانطور که از نام این عنوان می توان حدس زد، خاموش کننده آتش نشانی عضوی است که می تواند مقدار مشخصی از آتش را به خاموشی برساند. نمی توان برای مهار هر آتشی از یک نوع مشخص از خاموش کننده یا همان کپسول آتش نشانی استفاده‌ کرد. چرا که ترکیبات هر یک از این اقلام برای انحلال نوع مشخصی از حرارت مناسب است. برخی از اصلی ترین خاموش کننده های آتش نشانی عبارت است از:

  1. کپسول آتش نشانی آب
  2. کپسول خاموش کننده شیمیایی فوم
  3. کپسول آتش نشانی کربن دی اکسید
  4. کپسول خاموش کننده اقلام مرطوب و شیمیایی

 

خاموش کننده آتش نشانی مناسب اطفا حریق

هر حادثه ای بر اساس علل وجودی اش، نیازمند ترکیبات خاصی برای منحل شدن است. جدا از این مسئله انواع مختلفی از مواد مشتعل شونده (شامل مواد خشک، تجهیزات برقی، و وسایل فلزی) فقط با حضور متریال اولیه بخصوصی خاموش می شود. در ادامه این محتوا برخی از این اقلام به همراه راهکار انحلال شان مورد بررسی قرار می گیرند.

آتش سوزی مواد خشک :

چوب، کاغذ، پارچه و سایر اقلام خشک جزو موادی هستند که به سرعت شعله ور می شوند. بهترین ترکیبی که می تواند آنها را متوقف کند، بهره گیری از آب، گاز و یا پودر است. البته پایه اصلی این نوع خاموش کننده ها باید آب باشد.

 

کپسول آتش نشانی

آتش سوزی وسایل فلزی :

استفاده نادرست از برخی فلزات می تواند منجر به بروز حوادثی شود. این نوع آتش سوزی ها معمولا در کوره ها و یا آزمایشگاه ها رخ می دهد. در این موارد بهترین راهکار برای اطفا حریق، خفه کردن حرارت است. در این موقعیت بهتر است از کپسول آتش نشانی ای استفاده‌ کنید که پایه اش از متریال پودری خشک تشکیل شده باشد.

آتش سوزی تجهیزات برقی :

اگر هر یک از وسایل برقی منزلتان به هر دلیلی دچار آتش سوزی شد، به هیچ عنوان آتش به وجود آمده را با کمک آب خاموش نکنید. این قاعده درباره سایر خاموش کننده های رسانا نیز صدق می کند. بهره گیری از کپسول آتش نشانی که دارای پودر یا گاز باشد در این وضعیت کمی زیان بار است. پیشنهاد می شود از خاموش کننده آتش نشانی حاوی کربن دی اکسید استفاده کنید.

 

اجزای کپسول آتش نشانی

یک کالا می تواند از اجزای کوچک و بزرگ بسیاری تشکیل شده باشد. اجزایی که هر کدامشان برای کاربرد خاصی در سازه تعبیه شده اند. کپسول آتش نشانی نیز از این قاعده مستثنی نیست. در ادامه برخی از مهم ترین اجزای یک خاموش کننده آتش نشانی را ذکر خواهیم کرد.

  1. بدنه : تقريبا همه ی کپسول های آتش نشانی دارای بدنه ای محکم و استوانه ای شکل هستند. ترکیبات درون این استوانه بر اساس نوع کپسول متفاوت است.
  2. دسته نگهدارنده : این قطعه در قسمت بالایی محصول تعبیه شده است. پروسه حمل خاموش کننده آتش نشانی به واسطه این دسته نگهدارنده با سهولت بیشتری انجام می شود.
  3. پین : پین قطعه ای است که کمی به سوزن شبیه ظ. این عضو در قسمت میانی اهرم و دسته نصب شده است. پین می تواند از خروج محتویات کپسول پیش از باز شدن پلمپ آن جلوگیری کند.
  4. شلنگ : شلنگ هدایت کننده می تواند پروسه انتقال ترکیبات را با سرعت بیشتری انجام دهد. همچنین چگونگی هدایت ماده به وسیله این شلنگ کمی آسان تر است. این عضو در کپسول آتش نشانی کربن دی اکسید به شکل یک شیپور طراحی شده است.

 

ساختار کپسول آتش نشانی

اگر ساختار کپسول آتش نشانی را با دقت بررسی کنید. متوجه حضور لوله ای خواهید شد که دو عضو مخزن و بخش بالایی استوانه را به یکدیگر اتصال داده است. دهانه خروجی در این محصول از اهمیت ویژه برخوردار است. پس این عضو نیز با کمک یک شیر فلزی، راه ارتباطی میان دهانه و لوله را مسدود کرده است.
در بخش بالایی سیلندر، یک سیلندر دیگر با ابعاد کوچکتر وجود دارد. این بخش معمولا با کربن دی اکسید پر شده است. البته این محتویات بر اساس نوع خاموش کننده آتش نشانی متفاوت است. لازم به ذکر است که این قسمت دارای شیر کوچکی است که مانع انتشار ترکیبات می شود.

 

انواع کپسول آتش نشانی

همانطور که در مطالب فوق به آن اشاره کردیم، سازندگان کپسول آتش نشانی برای هر حادثه ای، نوع خاصی از آن را طراحی و تولید کرده اند. به همین خاطر است که متقاضیان این محصول در هنگام تهیه آن با چند محصول مشابه رو به رو می شوند. لازم به ذکر است که مجموعه‌ بزرگ ایمن صنعت کلیه سازه هایی را که در لیست انواع کپسول آتش نشانی قرار می گیرند را در سبد محصولات خود قرار داده است. برای درک بهتر شما، لیستی از مشهور ترین خاموش کننده آتش نشانی را مورد بررسی قرار می دهیم.

  1. آب و گاز
  2. فوم یا کف
  3. کربن دی اکسید
  4. پودر و گاز

 

کپسول آتش نشانی آب و گاز

اگر به دنبال ساده ترین کپسول ماده اطفا حریق هستید، کپسول آتش نشانی آب و گاز بهترین انتخاب برای شماست. آب و گاز نیتروژن اصلی ترین ترکیباتی هستند که این کپسول را پر کرده اند. زمانی که اهرم کپسول فشرده می شود، گاز نیتروژن به آب فشار وارد کرده، و مقدار مشخصی از این ترکیب با فشار زیاد بر روی آتش اسپری می شود.
از آنجایی که آب نقطه مقابل آتش است، بهره گیری از کپسول آتش نشانی آب و گاز در هنگام مواجهه با آتش سوزی های کوچک می تواند نتیجه بخش باشد. شایان ذکر است که استفاده از گاز نیتروژن در کپسول های پودری نیز رایج است. بدنه این کالا از جنس نوعی فولاد فشرده بوده، و معمولا به رنگ آبی تولید می شود.

 

خاموش کننده آتش نشانی

 

کپسول آتش نشانی فوم یا کف

این مدل از انواع کپسول آتش نشانی با اسپری نوعی کف به آتش، آن را خاموش می کند. هنگامی که حرارت را احساس کند، لایه ای از کف را تشکیل می دهد. این لایه مانند یک پتو حرارت را احاطه کرده، و در نهایت با کمبود اکسیژن آن را خاموش (خفه) می کند.
این نوع خاموش کننده برای استفاده‌ عموم مردم مناسب نیست. کارخانه ها، موسسات و البته نیرو های آتش نشانی اصلی ترین متقاضیان کپسول آتش نشانی فوم محسوب می شوند. خاموش کننده های فوم، پودر خشک و آب جزو زیر مجموعه های خاموش کننده کف محسوب می شوند. این نوع کپسول نیز دارای یک بدنه فولادی بوده و به رنگ قرمز تولید می شود.

کپسول آتش نشانی کربن دی اکسید

اگر بخواهید پر طرفدار ترین خاموش کننده آتش نشانی را شناسایی کنید، کپسول دی اکسید کربن مقام دوم را از آن خود می کند. این محصول فاقد هر نوع پودر بوده و پروسه خاموش کنندگی را به واسطه دی اکسید کربن انجام می دهد. این گاز به صورت فشرده در سیلندر فولادی محبوس شده است. زمانی که اهرم کپسول فشرده شود، کربن دی اکسید به سمت جسم آتش گرفته پرتاب می شود.
با احاطه شدن آتش به واسطه این گاز، اکسیژن اطراف آتش محدود می شود. با ادامه این روند آتش خاموش می شود. جالب است بدانید حرارت ناشی از این حادثه نیز با کاهش دما رو به رو می شود. کپسول آتش نشانی کربن دی اکسید بر خلاف نوع فومی آن هیچ گونه ماده اضافه ای را از خود به جا نمی گذارد.

کپسول آتش نشانی پودر و گاز

آمار استفاده از کپسول آتش نشانی پودر و گاز بسیار بالا است. تهیه این کالا و سایر عناوین ذکر شده به واسطه مجموعه بزرگ ایمن صنعت امکان پذیر است. در این محصول دو گاز نیتروژن و بی کربنات پتاسیم به صورت فشرده مبحوس شده است. هنگامی که اهرم این خاموش کننده آتش نشانی فشرده شود، این دو گاز به صورت فشرده و با چگالی بالا به سوی آتش پرتاپ می شوند.
هنگامی که ترکیبی از این دو عنصر آتش را احاطه کنند، کمبود شدید اکسیژن در فضا احساس شده، و در نتیجه آتش خاموش می شود. واضح است که مقدار استفاده از این گاز بر اساس شدت آتش سوزی تعیین می شود. این ماده به طور کل خطری برای انسان ندارد و ترکیبات آن سمی نیست. علاوه بر آن پروسه پاکسازی آن از محیط پیرامون آتش سوزی بسیار آسان است. رنگ بدنه این کالا کاملا قرمز است.

 

انواع کپسول آتش نشانی از لحاظ وزن

محیط پیرامون شما می تواند تا حدودی در تعیین کپسول مناسب تان دخیل باشد. اینکه در اطراف شما چه موادی قابل اشتعال هستند، چه متراژی را در بر می گیرند، و چه مکانی را برای نصب خاموش کننده آتش نشانی تان در نظر گرفته اید، از جمله نکاتی است که باید به آنها توجه داشته باشید.
عمده کپسول های آتش نشانی دستی در وزن 12 تا 14 کیلو تولید می شوند. این اقلام باید به گونه ای نصب شوند که حداکثر 100 سانتی متر با زمین فاصله داشته باشند. بر خلاف این نوع کپسول ها، آن دسته از سازه هایی که وزن شان از معیار عددی ذکر شده بیشتر است، به صورت چرخدار تولید می شوند. این کپسول های آتش نشانی باید 150 سانت از سطح زمین فاصله بگیرند. لازم به ذکر است که هرچه ابعاد یک کپسول آتش نشانی بزرگ تر باشد، شدت پوشش دهی آن نیز بر همان اساس بیشتر می شود.

 

نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی

در هنگام استفاده از چنین کالایی، باید نکات کوچک و بزرگ بسیاری را در نظر داشته باشید. یکی از مهم ترین قواعد بهره گیری از این دستگاه، حفظ موقعیت، استقلال و قدرت بدنی است. چرا که در زمان کشیدن ضامن کپسول شما عملا به عقب پرتاب می شوید.
توجه داشته باشید که زاویه قرار گیری شما بسیار مهم است. باید در موقعیتی باشید که آتش درست روبروی تان باشد. توجه کنید که در این حالت پشت سرتان خبری از آتش نباشد. زمانی که ضامن سازه را خارج کردید، باید در حالت آماده باش قرار گرفته، و به واسطه شلنگ آتش را هدف قرار دهید. به خاطر داشته باشید که این وضعیت باید منشا آتش هدفتان باشد. اینکه بخواهید شعله های فوقانی یک آتش سوزی را منحل کنید، رایج ترین اشتباهی است که ممکن است مرتکب شوید.

 

خاموش کننده آتش نشانی

ضرورت وجود کپسول آتش نشانی در اماکن مختلف

گاهی اشتباهات کوچک می توانند خسارات جبران ناپذیری را به وجود آورند. اگر آتش سوزی های کوچک به موقع و به وسیله ی یک کالای دفاعی مناسب منحل نشوند، می توانند منجر به بروز حوادث ناگواری شوند. از این رو، استفاده از کپسول آتش نشانی و اقلامی از این دست در کلیه اماکن اداری، بیمارستان ها، و ساختمان های مسکونی ضروری است.
با اینکه این قاعده از اهمیت بالایی برخوردار است، درصد کمی از مردم به آن پایبند اند.
اگر وسایل اطفا حریق از کیفیت بالایی برخوردار باشند، درصد منحل کردن یک حادثه تا حد زیادی افزایش پیدا می کند. پس مهم است که کالای درخواستی شما به واسطه کدام نام تجاری تامین می شود. بر اساس یک آمار غیر رسمی، تولیدات مجموعه ایمن صنعت به نسبت دیگر عرضه کنندگان از کیفیت ساختاری بیشتری برخوردار اند. در نتیجه بهره گیری از این محصولات می تواند در تامین حداکثری امنیت تان تا حدودی موثر باشد.

 

کپسول آتش نشانی مناسب اماکن مسکونی

به طور کلی یک خانه نمی تواند حاوی مواد مشتعل شونده بخصوصی باشد. بر اساس تحقیقات انجام شده عمده آتش سوزی هایی که در منازل مسکونی رخ می دهد در قسمت آشپزخانه است. همانطور که انتظار می رود این رخداد ها می توانند نتیجه استفاده از گاز، روغن و غیره باشند.
البته این خطر در سایر بخش های یک خانه نیز وجود دارند. اتصالات اقلام الکترونیکی می تواند این چالش را ایجاد کند. علاوه بر آن وجود وسایلی همچون فرش، مبلمان، پرده و غیره می تواند سرعت گسترش این آتش سوزی را افزایش دهد. پس در هر شرایطی، احتمال بروز چنین حوادثی در یک ساختمان وجود دارد.
بر اساس بررسی های انجام شده کپسول آتش نشانی کربن دی اکسید بهترین انتخابی است که می توانید در ساختمان ها و منازل مسکونی از آن بهره ببرید. بهتر است ابعادی از کپسول را انتخاب کنید که چگونگی نصب و یا حمل آن برایتان آسان باشد چرا که در این موقعیت ها استفاده بهینه از زمان بسیار مهم است.

 

استاندارد نصب کپسول آتش نشانی

واضح است که این اقلام دارای استاندارد های بخصوصی هستند. اصلی ترین قواعد این حوزه درباره چگونگی نصب آن است. کپسول آتش نشانی که در فضای عمومی از آن بهره می برید باید وزنی کمتر از 18 کیلوگرم داشته باشد. لازم به ذکر است که این سازه باید با فاصله یک متری از سطح زمین نصب شود. چنانچه وزن کپسول شما بیش از مقدار تعيين شده است، آن را با فاصله 1.5 متری از سطح زمین منسجم کنید.

 

کپسول آتش نشانی

رنگ‌ کپسول آتش نشانی

خاموش کننده آتش نشانی معمولا در 5 رنگ متفاوت تولید می شوند. این تفاوت رنگ در واقع نشانه ای از چیستی محتویات درونی آن است. در حقیقت سازندگان این محصول با به کارگیری رنگ های مختلف این اقلام را از یکدیگر تفکیک می کنند.طوسی، مشکی، سبز، آبی و قرمز از جمله رنگ های این محصول مراقبتی هستند.
به خاطر داشته باشید که در برخی موارد کپسول ها رنگی نداشته، و صرفا رنگ بدنه آنها (فلز) به چشم می خورد. در این موارد نوع آن کپسول آتش نشانی با استفاده از برخی برچسب های اطلاعاتی قابل تفهیم است. در ادامه هر یک از این رنگ ها را به همراه معنی شان مورد بررسی قرار می دهیم.

  • رنگ قرمز: این نوع خاموش کننده ها معمولا با آب و یا مخلوطی از پودر و آب پر شده اند
  • رنگ آبی : آن دسته از از کپسول هایی که به رنگ آبی تولید می شوند، سراسر از پودر هستند
  • رنگ کرم : رنگ کرم نشان دهنده وجود کف (فوم) در استوانه است
  • رنگ مشکی و طوسی : رنگ مشکی و طوسی نشان دهنده وجود کربن دی اکسید در کپسول آتش نشانی است
  • رنگ سبز : عمده کپسول هایی که به رنگ سبز تولید می شوند حاوی هالن یا هالن کربن هستند

 

تاریخ انقضا کپسول آتش نشانی

خاموش کننده آتش نشانی نیز مانند بسیاری از سازه ها، دارای تاریخ انقضای بخصوصی است.‌ محتویات درونی این کالا ممکن است در اثر گذشت زمان دچار تغییرات شیمیایی شود‌. در چنین شرایطی، باید این ترکیبات از استوانه خارج شده، و کپسول دوباره شارژ شود.
مدت زمانی که یک کپسول آتش نشانی می تواند سالم بماند بر اساس نوع و حجم آن متغیر است. این رقم معمولا به واسطه متخصصين این حوزه تعیین می شود. به طوری که برخی کپسول ها تا چند سال، و برخی دیگر نهایتا تا یک سال تاریخ مصرف دارند. عدم توجه به این نکته می تواند عوارض جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.

 

تفاوت کپسول آتش نشانی با سیستم CAFS

کپسول های آتش نشانی در انواع بزرگ و کوچک متناسب با محل مورد نظر به افراد عرضه می گردند. ایمن صنعت نیز انواع کپسول آتش نشانی با استاندارد مناسب ارائه می کند که می توانید از آن استفاده کنید. سوالی که مطرح است در رابطه با تفاوت فوم آتش نشانی و سیستم اطفا حریق CAFS است. همانطور که بیان شد کپسول های آتش نشانی بیشتر مناسب منازل، مدارس، مغازه ها و سایر مکان های کوچک و کم خطر است.
بر خلاف کپسول آتش نشانی ساده سیستم CAFS برای مهار آتش های بزرگ به کار می رود. از این نوع اطفا حریق معمولا در مراکز صنعتی، کارخانه ها و کارگاه ها استفاده می شود. فوم ناشی از CAFS با فشار بسیار بالا خارج شده و سطح وسیعی از آتش را در برمی گیرد. علاوه بر پوشش بالا این فوم به دلیل ترکیب خاص آن برای مهار آتش های ناشی از مواد صنعتی و یا سوخت های فسیلی بسیار مناسب است.
ایمن صنعت علاوه بر کپسول های آتش نشانی، ارائه دهنده سیستم های استاندارد CAFS برای انواع مکان هایی که به اطفا حریق موثر و کارآمد نیاز دارند است.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *