انواع کپسول آتش نشانی و کاربرد آن ها
انواع کپسول آتش نشانی
کپسول آتش نشانی یکی از انواع خاموشکننده است. این محصول به صورت مخزنی استوانهای شکل است که داخل آن با مواد مخصوصی تحتفشار پر شده است. با کمک کپسول میتوانید در هنگام آتشسوزی حریق را مهار کنید و از گسترش آن جلوگیری نمایید. با توجه به این که آتش انواع مختلفی دارد، روشهای متفاوتی برای خاموش کردن آتش وجود دارد. به همین دلیل کپسولهای آتش نشانی در انواع مختلفی تولید میشوند. در این مقاله از مجموعه کفسیران به بررسی انواع کپسول آتش نشانی پرداختهایم.
کاربرد انواع کپسول آتش نشانی
کپسول آتش نشانی در انواع مختلفی وجود دارد که هر کدام کاربرد متفاوتی دارند. برای اینکه بیشتر با انواع خاموش کننده کاربردی و نجات بخش کپسولی آشنا شوید در ادامه همراه ما باشید.
کپسول آتش نشانی CO2 یا کربن دیاکسید
این مدل کپسول آتش نشانی در انواع خاموشکننده، برای حریقهای تجهیزات الکترونیکی و الکتریکی استفاده میشود و در اماکن سربسته کاربرد دارد. از این مدل کپسول آتش نشانی در فضاهای باز نباید استفاده کنید؛ چون باعث پراکندگی گاز و کاهش اثربخشی میشود. برای استفاده از این کپسول باید آن را به آتش نزدیک کنید؛ چون قدرت پرتاب آن بین ۲ تا ۴ متر است. حدود ۱۶ ثانیه، حداقل زمان تخلیه این نوع خاموشکننده است. اگر کمتر از ۱۰ درصد از آن استفاده شود مجددا میتوان از آن استفاده کرد. دقت کنید که برای اطفاء حریق نوع B و نوع C میتوان از این نوع کپسول گاز استفاده نمود.
کپسول پودر و گاز (پودری)
داخل این نوع کپسول از گاز و پودر پر شده است و برای خاموش کردن موارد زیر استفاده میشود:
- حریق بر اثر منشاء الکتریکی
- آتشسوزیهای مایعات و گازهای اشتعالزا
در انواع خاموشکننده این مدل از بهترین نوع کپسول آتش نشانی است که پنج کلاس A ، کلاس B، کلاس C، کلاس D و کلاس E را تحت پوشش قرار میدهد. در فضاهای باز از این نوع کپسول آتش نشانی نباید استفاده کرد؛ چون پودر خشک موجود در کپسول قابل استنشاق است. این کپسول آتش نشانی برچسب آبیرنگ دارد و بعد از خاموش کردن آتش بقایای باقی مانده آن به راحتی تمیز میشود.
کپسول آتش نشانی CAFS
این نوع کپسول آتش نشانی برای خاموش کردن آتشهایی که ناشی از اشتعال اقلام صنعتی هستند، استفاده میشود. در استوانه این کپسول از ترکیب آب و فوم استفاده شده است. خاموش کردن حریق به وسیله این کپسول به واسطه هوای فشرده انجام میشود. سیستم اطفا حریق CAFS یک پوشش موقت است که دمای محیط را کاهش میدهد. این خاموش کننده بسیار قوی و کاربردی است و میتوانید آن را از کفسیران با بهترین کیفیت تهیه کنید.
کپسول آتش نشانی آب و گاز
این کپسول خاموش کننده حاوی آب است که در سیلندر با فشار زیادی گاز قرار گرفته است و برای خاموش کردن پارچه، کاغذ و چوب استفاده میشود. در این مورد توجه کنید که برای خاموش کردن حریق ناشی از سوختهای نفتی و روغنهای خوراکی از این نوع کپسول آتش نشانی به هیچ عنوان نباید استفاده کنید؛ چون نه تنها آتش را خاموش نمیکند، بلکه مشکلات بیشتری را ایجاد میکند. برچسب قرمز رنگ در این نوع کپسول آتش نشانی وجود دارد.
کپسول آتش نشانی شیمیایی مرطوب
برای خاموش کردن حریق ناشی از چربیهای پختوپز و روغن استفاده میشود. برای خاموش کردن آتشسوزی ناشی از مواد خشک مانند پارچه، کاغذ و چوب نیز از این مدل کپسول آتش نشانی استفاده میشود. سیلندر این نوع کپسول آتش نشانی برچسب زرد رنگ دارد.
کپسول بیوورسال
ویژگیهایی که این نوع سیلندر کپسول آتش نشانی دارد، باعث شده است به راحتی بتوان آن را از سایر کپسولها مجزا کرد. این نوع کپسول آتش نشانی دوستدار محیطزیست است و باعث بازگشت خورندگی و شعله نمیشود. کپسول بیوورسال حاوی مواد طبیعی است و پسماند آن به محیط زیست و شخص هیچ آسیبی نمیرساند. از این نوع خاموشکننده برای خاموش کردن مایعات اشتعالزا، پارچه، کاغذ و چوب استفاده میشود. این نوع کپسول آتش نشانی برچسب آبی رنگ روشن دارد.
مجموعه کفسیران انواع تجهیزات آتش نشانی، تجهیزات اطفاء حریق و تجهیزات تشخیص حریق را عرضه میکند و شما میتوانید با دریافت راهنمایی های لازم از مشاوران ما سفارش خود را ثبت کنید.
اجزای کپسول آتش نشانی
انواع کپسول آتش نشانی از اجزای مختلفی تشکیل شده است. معمولا این بخشها در انواع خاموشکننده های کپسولی مشترک هستند. از اجزای کپسول آتش نشانی به گزینههای زیر میتوان اشاره کرد:
نازل (پاشنده)
نازل یا پاشنده به شیلنگ یا به ورودی سیلندر (در برخی از کپسولهایی که شیلنگ ندارند) متصل میشود و به روی حریق برای پاشش مواد داخل سیلندر کمک میکند.
برچسب مشخصات
مشخصات کپسول آتش نشانی مانند تاریخ انقضای، نحوهی استفاده از خاموشکننده و کلاس حریق کپسول روی برچسب مشخصات درج میشود.
سیلندر
محفظه فلزی که مواد داخل کپسول در آن نگهداری میشود، سیلندر یا همان بدنه اصلی است. اگر به سیلندر آسیب برسد باید به مراکز شارژ کپسول مراجعه کنید.
فشارسنج یا مانومتر(درجه)
مانومتر یا فشارسنج برای آگاهی فشار گاز داخل سیلندر استفاده میشود. هرگاه فشارسنج مانومتر به دلیل خرابشدن عقربه بر اثر گاز بیش حد باشد یا شکستن و ضربه خوردگی باشد باید به مراکز کپسول مراجعه کنید.
دستگیره یا اهرم
در بالای استوانه، دستگیره یا اهرم وجود دارد. با فشار دادن اهرم یا دستگیره فشار زیاد توسط گاز وارد میشود که باعث خارج شدن ماده درون سیلندر میشود و آتش خاموش خواهد شد.
پین (ضامن)
در بین دستگیرهی خاموشکننده ضامنی قرار دارد تا به صورت ناخواسته در حین حمل و برخورد دست با اهرم مواد داخل کپسول خالی نشود.
شیلنگ تخلیه مواد
برای تخلیهی مواد داخل سیلندر استفاده میشود. این نوع شیلنگ در برخی از کپسولها وجود ندارد و با نازلی که به ورودی سیلندر اتصال شده است، مواد داخل کپسول خارج میشود.
کاربردهای انواع کپسولهای آتش نشانی
با توجه به نوع ماده سوختنی کلاس های مختلفی از آتشسوزی وجود دارد که برای هر کدام باید تدابیر مخصوصی داشت. برای هر نوع از آتش انواع خاموشکننده با کارایی مربوط وجود دارد. کلاسهای مختلف حریق شامل موارد زیر میشوند.
کلاس A: کلاس A شامل آتشسوزی ناشی از چوب، پارچه، کاغذ و سایر مواد جامد قابل اشتعال میشود. این نوع کلاس آتشسوزی در تمام اماکنی که مادهی سوختنی جامد وجود دارد، تولیدی ورقههای ام دی اف و در کارگاههای چوب بروز پیدا میکند.
کلاس B: آتشسوزی ناشی از مایعات قابل اشتعال مانند روغنهای صنعتی، بنزین، سقز و رنگ است. این نوع آتشسوزی در آزمایشگاهها، مکانهای نگهداری سوخت و پمپ بنزینها روی میدهد.
کلاس C: این نوع کلاس آتشسوزی از گازهای قابل اشتعال از جمله هیدروژن، بوتان و متان استفاده میکند. این کلاس آتشسوزی در آزمایشگاههایی که گاز پروپان، گاز متان و سایر گازهای اشتعالزا وجود دارد، اتفاق میافتد.
کلاس D: این نوع آتشسوزی شامل حریق ناشی از فلزات قابل احتراق مانند منیزیم، آلومینیوم و پتاسیم است. در تولیدی باتریهای لیتیومی، آزمایشگاهها، فروشگاه لوازم خانگی و صنایع تولیدی آلومینیومی استفاده میشود.
کلاس E: این نوع کلاس آتشسوزی ناشی از تجهیزات الکتریکی است که کلاس آتش با حذف قطعه الکتریکی تغییر پیدا میکند. این کلاس آتشسوزی در انواع سیستمهای برقی، اتاق سرور و کارخانجات تجهیزات الکتریکی استفاده میشود.
کلاس F: این کلاس آتشسوزی در مکانهایی که پختوپز انجام میشود مانند رستورانها و صنایع تولید روغنهای صنعتی و خوراکی اتفاق میافتد.
سخن پایانی
یکی از تجهیزات اطفاء حریق کپسول آتش نشانی است. این کپسولها از انواع خاموشکننده به شکل مخزنی استوانهای شکل است که با مواد مخصوصی داخل آن پر شده است. از انواع کپسول آتش نشانی میتوان به کپسول آتش نشانی CO2 یا کربن دیاکسید، کپسول پودر و گاز (پودری)، کپسول آتش نشانی CAFS، کپسول آتش نشانی آب و گاز و کپسول آتش نشانی شیمیایی مرطوب اشاره کرد. مجموعه ما (کفسیران) انواع تجهیزات آتش نشانی، انواع تجهیزات اطفاء حریق و انواع تجهیزات تشخیص حریق را عرضه میکند و شما میتوانید هر نوع تجهیزات آتش نشانی را که میخواهید از طریق سایت ما به راحتی بخرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!