نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی
نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی
برای خاموش کردن تجهیزات اطفاء حریق، روشهای مختلفی وجود دارد. نحوه استفاده از خاموشکننده آتش امری ضروری است که در هنگام بروز حریق بتوان از گسترش آتشسوزی جلوگیری کرد. یکی از تجهیزات اطفاء حریق کپسول آتش نشانی است که استفاده از آن را باید هر فردی فرا بگیرد تا بتواند در هنگام حریق در حد توان و امکان خود آتش را خاموش کند. در این مقاله از مجموعه کفسیران به بررسی نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی پرداختهایم.
در زمان آتشسوزی از چه نوع کپسول آتش نشانی باید استفاده شود؟
مجموعه کفسیران در کشور، اولین و تنها تولیدکننده سیستم اطفاء حریق CAFS است که با تکیه بر ساختار پیچیده خود سطح گستردگی آتش را بررسی کرده و شروع به بخش فوم میکند. در واقع سیستم اطفاء حریق CAFS سیستم کف و هوای فشرده است.
از خاموشکنندههای بر پایه آب مانند کپسول آب و گاز برای خاموش کردن آتش ناشی از کاغذ و چوب استفاده میشود. کپسول آتش نشانی CO2 نیز برای خاموش کردن آتش تجهیزات کامپیوتری و برقی استفاده میشود. در هنگام آتش گرفتن تجهیزات کامپیوتری نباید از خاموشکنندههای رسانا استفاده شود. از کپسولهای فوم برای خاموش کردن آتشسوزی مایعات مانند تینر و رنگ استفاده میشود.
نحوه درست استفاده از کپسول آتش نشانی چگونه است؟
با توجه به نوع آتش باید از کپسول آتش نشانی مناسب استفاده کرد، معمولا در هنگام خرید مشاوران برای انتخاب صحیح به شما کمک میکنند. بعد از این که نوع آتش را مشخص کرده اید و کپسول مناسبی را انتخاب نمودهاید باید از شارژ بودن کپسول آتش نشانی اطمینان پیدا کنید. بنابراین توصیه میشود قبل از وقوع حادثه هر چند وقت یک بار شارژ کپسول آتش نشانی خود را توسط کارشناس مربوط چک کنید. مراحل و نحوه استفاده از خاموشکننده به صورت زیر است.
- مرحله اول کشیدن ضامن کپسول آتش نشانی
- در مرحله دوم در فاصلهی مناسبی از آتش قرار بگیرید و سر نازل را به طرف آتش بگیرید، باید پشت شما به سمت باد باشد تا به سمت شما حرارت آتش نیاید.
- فشار دادن اهرم کپسول آتش نشانی، در این مرحله باید به صورت جارو به سمت آتش مواد را بپاشید. فاصله شما از آتش باید مناسب باشد. فاصله زیاد از آتش باعث میشود، کپسول کارایی مفید را نداشته باشد و فاصله کم موجب سوختگی میشود.
- هنگامی که آتش فروکش کرد کم کم میتوانید به سمت آتش بروید.
نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی CO2
از این نوع کپسول آتش نشانی برای خاموش کردن حریق الکتریکی نوع C استفاده میشود. نحوه استفاده از خاموشکننده دی اکسید کربن به صورت زیر است.
- ۲ متر طول پرتاب این نوع کپسول آتش نشانی است و برای تاثیرگذاری آن باید به آتش نزدیک شوید.
به پشت باد بایستید. - همانند جارو کردن کپسول را رو به آتش بریزید.
- هنگام استفاده از این کپسول در فضای بسته باید مراقبت باشید تا دچار خفگی نشوید.
- دست خود را نباید به قسمت فلزی بالای کپسول بگیرید و این به دلیل فشرده بودن گاز است؛ چون باعث سوختگی شدید میشود.
نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی پودر و گاز
برای خاموش کردن گروههای مختلف آتش از این نوع کپسول آتش میتوانید، استفاده کنید. نحوه استفاده از خاموشکننده پودر و گاز مراحل ویژهای دارد که در ادامه به آن پرداختهایم.
- حدود ۴ متر طول پرتاب این نوع کپسول آتش نشانی است و نیازی نیست برای تاثیرگذاری به آتش خیلی نزدیک شوید.
به پشت باد بایستید. - ضامن را بکشید و به سمت مرکز آتش سر شیلنگ را بگیرید و اهرم را فشار دهید.
- همانند جارو کردن کپسول را به روی آتش بریزید.
نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی آب
قبل از این که بخواهید از کپسول آتش نشانی آب استفاده کنید باید اطمینان پیدا کنید که کپسول کاملا شارژ شده باشد و ضامن یا پین آن خم نشده باشد. در مرحله دوم باید در فاصله مناسبی از آتش بایستید و پین ضامن را بکشید تا پلمپ کپسول شکسته شود. به سمتی که میخواهید نازل پاشش را نگه دارید. دو حالت زیر در این صورت وجود دارد.
- گسترش آتش به صورت افقی: به سمت پایه آتش شیلنگ تخلیه را بگیرید و در سراسر منطقه آتش جت را حرکت دهید.
- گسترش آتش به صورت عمودی: به سمت پایه آتش شلنگ تخلیه را نشانه بگیرید و به دنبال جهت آتش به آرامی جت را بالا بیاورید.
در مرحله بعد برای این که خاموشکننده شروع به تخلیه کند باید به آرامی اهرم را فشار دهید و هنگامی که شعله آتش در حال کم شدن است به آن نزدیک شوید. در مرحله آخر از خاموش شدن آتش اطمینان پیدا کنید و روی نقاط داغی که ممکن است دوباره آتش بگیرند، تمرکز کنید.
نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی پودری
نحوه استفاده از خاموشکننده پودری کار سادهای است. از مناسب بودن این نوع کپسول برای خاموش کردن اطمینان پیدا کنید. این نوع خاموشکننده برای خاموش کردن تجهیزات الکتریکی، مایعات قابل اشتعال، کاغذ و چوب استفاده میشود. برای خاموش کردن آتشسوزی ناشی از چربیهای پختوپز و روغن مناسب نیست. قبل از این که از کپسول آتش نشانی استفاده کنید باید از شارژ بودن کامل آن اطمینان داشته باشید تا ضامن یا پین خم نشده باشد.
در مرحله بعد باید در فاصله مناسبی از آتش بایستید و پین ضامن را بکشید تا پلمپ کپسول خاموش شود. به هر سمتی که میخواهید نازل پوشش را نگاه دارید و در این صورت در چهار حالت زیر کپسول آتش نشانی وجود دارد.
- مواد جامد: به سمت پایه، شعلههای شلنگ تخلیه را قرار دهید و در سراسر آتش حرکت کنید.
- مایعات ریخته شده: به سمت لبه نزدیک آتش شلنگ تخلیه را ببرید و به سرعت به سمت راست و سمت چپ حرکت دهید. برای این که شعلهها خاموش شوند با آتش به سمت لبه دور هدایت کنید.
- مایع در جریان: در پایه آتش شلنگ تخلیه را قرار دهید و برای این که شعلهها خاموش شوند آن را به سمت بالا حرکت دهید.
- تجهیزات الکتریکی: برق را قطع کنید سپس به صورت مستقیم شلنگ را به سمت آتش هدایت کنید.
برای این که خاموشکننده شروع به تخلیه کند باید به آرامی اهرم را فشار دهید و همزمان با کاهش شعلهها به آن نزدیک شوید. از خاموش بودن آتش اطمینان پیدا کنید. هنگامی که برای خاموش کردن آتش از کپسولهای پودری استفاده میشود، باعث ایجاد احتراق مجدد خواهد شد.
نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی فوم
نحوه استفاده از خاموشکننده فوم نیز مراحل خاص خود را دارد. فاصله ایمنی خود را تا آتش حفظ کنید سپس پین ضامن را بکشید تا پلمپ کپسول شکسته شود. در مرحله بعد نازل پاشش را نگاه ندارید، چون در حین استفاده سرد است و باعث سوختگی یخزدگی شدید میشود. در این صورت برای استفاده از کپسول آتش نشانی فوم دو حالت زیر وجود دارد:
- مایعات قابل اشتعال: در پایه آتش نازل پاشش را قرار دهید و در سراسر منطقه حرکت دهید.
- تجهیزات برقی: برای حفظ امنیت برق را قطع کنید و سپس مستقیما شلنگ تخلیه را به سمت آتش هدایت کنید.
برای این که خاموشکننده شروع به تخلیه کند باید به آرامی اهرم را فشار دهید. همزمان با کاهش شعلههای آتش به آن نزدیک شوید. اطمینان پیدا کنید که همه آتش خاموش شده باشد؛ چون باعث ایجاد احتراق مجدد میشود.
سخن پایانی
برای خاموش کردن آتش تجهیزات اطفاء حریق مختلفی وجود دارد. یکی از این تجهیزات کپسول آتش نشانی است. نحوه استفاده از خاموشکننده بسیار مهم است. تا در هنگام آتشسوزی بتوان از گسترش حریق جلوگیری کرد. در این مقاله ما نحوه استفاده از انواع کپسولهای آتش نشانی را برای شما عزیزان شرح دادهایم. مجموعه ما (کفسیران) انواع تجهیزات آتش نشانی مانند تجهیزات اطفاء حریق و تجهیزات تشخیص حرارت را در انواع مختلفی عرضه میکند و شما میتوانید از طریق سایت ما سفارش انواع تجهیزات آتش نشانی را انجام دهید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!