کپسول آتش نشانی هالوژنه

کپسول آتش نشانی هالوژنه

کپسول آتش نشانی هالوژنه

با یک تحقیق کلی در زمینه کپسول‌ های خاموش کننده به این نتیجه می‌رسید که آتش‌ نشانان برای مهار حریق از انواع مختلفی از کپسول ها استفاده می کنند که هر یک دارای ساختار، خواص و کاربرد ویژه ای هستند. کپسول آتش نشانی هالوژنه ترکیبی از چندین ماده شیمیایی خاموش کننده است که هالوژنه یا هالون نیز در آن یافت می‌شود. این کپسول می تواند در زمان و مکان مناسب تا حد زیادی مفید باشد.

 

خاموش کننده هالوژنه

واضح است که اصلی ترین معیار دسته بندی کپسول های آتش نشانی ترکیبات داخلی آنهاست. چرا که این ترکیبات می توانند تعیین کننده خواص و کارایی آن محصول باشند، درباره خاموش کننده هالوژنه نیز همین طور است. تتراکلرید کربن 104 اولین ترکیبی از هالوژنه بود که این کپسول را تکمیل می کرد. اما پس از مدتی، بهره گیری از این ترکیب سبب بروز برخی اعتراضات شد. چرا که مجموع این مواد شیمیایی می توانستند برای انسان، طبیعت و سایر جانداران مضر باشند. در نهایت استفاده از این کپسول برای مدتی ممنوع شد.
اما این تمام ماجرا نبود. پس از گذشت مدتی کپسول آتش نشانی هالوژنه با ترکیب جدیدی از گاز هالون 1211 و 1301 تولید و روانه بازار شد. پایه ی اصلی کپسول های جدید از دو ماده متان و اتان است. این مواد در کپسول فلزی به شکل مایع هستند، اما زمانی که فشرده و پخش می شوند از حالت مایع به گاز تغییر شکل می دهند. از جمله ویژگی های این مواد می توان به وزن چند برابری آنها در مقایسه با آب اشاره کرد. این ترکیبات به واسطه وزن بالایی که دارند به سرعت راه تنفس حریق را محدود کرده و آن را خاموش می کنند.

 

کپسول آتش نشانی هالوژنه

 

انواع کپسول آتش نشانی هالوژنه

معمولا سازه های این چنینی علاوه بر آنکه در دسته بندی محصول خاصی قرار می گیرند، خود نیز دارای برخی زیر مجموعه ها هستند. به عنوان مثال کپسول آتش نشانی هالوژنه در دسته انواع کپسول آتش نشانی قرار می گیرد اما زیر مجموعه های دیگری را مانند کپسول سقفی، شیشه ای و استوانه ای را به خود اختصاص می دهد.

 

کاربرد کپسول خاموش کننده هالوژنه

واضح است که کاربرد هر کپسولی در خاموش کردن آتش یا همان حریق خلاصه می شود. خاموش کننده هالوژنه در منحل کردن حریق کلاس A / B / C موثر است. این محصول به گونه ای طراحی شده است که به هیچ عنوان شوک استاتیک کننده و سرد تولید نمی کند و از طرفی وسعت بینایی آتش نشانان را کاهش نمی دهد. با توجه به اینکه کپسول آتش نشانی هالوژنه رسانای جریان برق نیست بهره گیری از آن در صنایع هوانوردی بسیار رایج است. در واقع این کپسول سازگار ترین و کاربردی ترین خاموش کننده ای است که می تواند در این اماکن حضور داشته باشد.

 

کپسول آتش نشانی هالوژنه

 

بررسی هالوژن موجود در خاموش کننده هالوژنه

ماده به کار رفته در کپسول آتش نشانی هالوژنه ترکیبی از فلوئور، بروم، ید و کلر است. زمانی که هر یک از این اقلام در کنار یکدیگر قرار بگیرند می ‌توانند موجب تولید حریق شوند. به همین خاطر است که برای از بین بردن خاصیت آتش زایی آنها ترکیباتی از هالوژنه به این مواد اضافه می شود. هالوژن یا هالون می تواند ترکیبات شیمیایی آتش را دگرگون کرده و علاوه بر خاموش کردن آن از گسترش حریق جلوگیری کند.
با استفاده از خاموش کننده هالوژنه به این نکته پی می برید که این ترکیب پس از مهار آتش هیچ ماده اضافه و یا اثری را از خود باقی نمی گذارد. به همین دلیل است که آمار استفاده از این کپسول در حریق هایی که نتیجه اتصالات الکتریکی هستند بسیار بالا است. خاموش کردن این گونه آتش سوزی ها با کپسول هایی که پسماند هایی را از خود به جای می گذارند بسیار دردسر ساز است. چرا که ترکیب پسماند خاموش کننده و باقی مانده حریق می تواند منجر به بروز حادثه جدیدی شود.

 

شارژ کپسول هالوژنه

بر خلاف انتظار شارژ خاموش کننده هالوژنه یک فرایند تخصصی است. به همین خاطر باید کپسول را به مراکز و افراد مجرب این حوزه سپرد. چرا که عدم توجه به این نکته می تواند عوارضی مانند کارکرد ضعیف کپسول هالوژنه را به دنبال داشته باشد. کفسیران یکی از معتبرترین شرکت‌ هایی است که در حوزه طراحی و تولید انواع تجهیزات ایمنی و آتش نشانی فعالیت می کند. این مجموعه می تواند به آسانی پروسه تهیه و توزیع انواع کپسول های آتش نشانی را بر عهده بگیرد. کفسیران تنها واحدی است که از سیستم CAFS (نسل جدید سیستم اطفای حریق) در سامانه خود بهره می‌برد.

 

کپسول آتش نشانی هالوژنه

 

نحوه خواندن ترکیبات هالوژنه

برای آنکه دسته بندی و مطالعه ترکیبات به کار رفته در یک کپسول هالوژنه راحت تر باشد فعالان از نوعی کد و یا طیف مشخصی از اعداد استفاده می کنند. ارتش آمریکا اولین ارگانی بود که از این ارقام استفاده کرد. این اعداد از چپ به راست خوانده می‌ شوند. کربن، اتم، فلوئور و اتم‌ های کلر به ترتیب در این اعداد گنجانده می‌ شوند. البته اگر عدد صفر باشد از نوشتن آن صرف نظر می کنند. به صورت کلی نحوه رمز گشایی کپسول آتش نشانی هالوژنه به شرح زیر است:

  1. رقم اول: تعداد کربن ها
  2. رقم دوم: تعداد اتم فلوئور
  3. رقم سوم: تعداد اتم کلر
  4. رقم چهارم: تعداد اتم بروم
  5. عدد پنجم: تعداد اتم ید
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *