سیستم اطفا حریق آیروسل (Aerosol)
با توجه به اینکه اهمیت نصب و بکارگیری سیستم های خاموش کننده امروزه بر همگان آشکار است، متخصصین همواره در صدد طراحی و ارائه سامانه های جدیدی هستند که بتوانند پروسه خاموش کردن آتش پس از ایجاد حریق را به بهترین شکل ممکن انجام دهند. سیستم اطفا حریق Aerosol یکی از بهترین و جدیدترین سامانه هایی است که می توانیم به آن اشاره کنیم. اگر به کسب اطلاعات درباره سیستم آتش نشانی آیروسل مشتاقید، در ادامه این مقاله همراه مان باشید.
سیستم اطفا حریق آیروسل چیست؟
سامانه خاموش کننده آیروسل، سیستم جدیدی است که برای خاموش کردن آتش از شیوه غوطه ور کردن استفاده می کند. این نوع تجهیزات در سقف اماکن مختلف نصب می شوند. گاز و ترکیب خاصی از مواد شیمیایی، اصلی ترین موادی هستند که در این شیوه از اطفای حریق مورد استفاده قرار می گیرند. این ذرات به شکل طبیعی در گازی که از سیستم آتش نشانی Aerosol وجود دارند.
زمانی که این مواد در فضا پخش می شوند. سیلی از واکنش های شیمیایی میان گاز و مواد در حال سوختن رخ می دهد. همانطور که میدانید آتش برای به وجود آمدن به سه عضو حرارت، اکسیژن و ماده سوختنی نیاز دارد. حال اگر هر یک از این اجزا از این زنجیره حذف شوند آتش خاموش می شوند. سیستم آتش نشانی آیروسل به واسطه روش سرد کردن حریق را از بین می برد.
اجزای سیستم اطفا حریق آیروسل
یک سامانه اطفا حریق اصولا از بخش های ریز و درشت بسیاری تشکیل شده است که هر یک کارایی خاصی را به دوش می کشند. اصولا این سامانه شامل تعدادی نازل است که گاز را در هوا پخش می کنند. لوله ها و مخزن نگهداری گاز نیست از جمله این موارد است. در ادامه نمونه های دیگری از اجزای سیستم اطفا حریق Aerosol را ذکر می کنیم.
- دو شاخه اتصال به برق
- قطعه فعال سازی الکتریکی
- سیستم تولید آیروسل جامد
- توری تفکیک کننده
- قطعه فعال گرمایی
- صفحه زاویه دار
- پوشاننده پلاستیکی
کاربرد سیستم اطفا حریق Aerosol
سامانه خاموش کننده آیروسل می تواند برای خاموش کردن تمامی آتش ها مفید باشد. یعنی چه آتش سوزی در اثر حرارت دیدن مواد جامدی مثل کاغذ یا پارچه باشد، چه نتیجه اشتعال مایعات و گازها و فلزات باشد، شما می توانید بر روی این سامانه حساب کنید. البته کارایی این تجهیزات برای خاموشی حریق های کلاس A و C کمتر از سایر گروه ها است. انبارهای مواد شیمیایی، صنایع مخابرات، پتروشیمی، نفت، گاز و بندر ها از جمله مواردی هستند که نصب سیستم آتش نشانی آیروسل در آنها رواج دارد.
انواع سیستم اطفا حریق Aerosol
سامانه ذکر شده دارای انواع مختلفی است که هر یک به شیوه خاصی کار می کنند. از جمله آنها می توانیم به سه دسته ی کپسول آیروسل الکتریکی، حرارتی و مکانیکی اشاره کنیم. البته این اقلام ممکن است بر اساس غلظت مواد خود نیز دسته بندی شوند. در ادامه این مطلب هر یک از عناوین ذکر شده را شرح می دهیم.
کپسول آیروسل الکتریکی به گونه ای طراحی شده است که زمانی که سیگنال را از محرک ها دریافت می کند، آنها را به کنترل پنل انتقال داده، و پس از آن ولتاژی با قدرت 24 ولت را به اتصال دهنده کپسول آیروسل ارسال می کند. در این حالت طولی نمی کشد تا مواد موجود در سیلندر ها در فضا آزاد شود. این عملیات در عرض 6 ثانیه انجام می شود.
بر خلاف نمونه های قبلی، کپسول های حرارتی دارای ساختار خاصی هستند که به گرمای بیش از حد واکنش نشان می دهند. اگر دمای فضای اطراف آنها از 475 درجه بیشتر شود سیستم آتش نشانی آیروسل به صورت اتوماتیک فعال می شود. در نهایت می توانیم به Aerosol مکانیکی اشاره کنیم. در این سیستم سیلندری که در قطعه به کار رفته است در برابر شعله آتش حساس است. پس کوچکترین جرقه ای می تواند آن را فعال کند.
سیستم اطفا حریق آیروسل چگونه کار می کند؟
آتش دارای یک زنجیره کلی از عناصر مختلف است که از جمله آنها می توانیم به رادیکال H، O و OH اشاره کنیم. زمانی که آیروسل در فضا رها می شود واکنش شیمیایی این اعضا را دچار اختلال کرده، و رادیکال های آزاد را حذف می کند. این ماده معمولا از ذره های ریز نمک قلیایی ساخته می شود به همین دلیل است که مواد قابل احتراق و رادیکال های آزاد را به هم پیوند داده، و زنجیره اکسیداسیون را قطع می کند. زمانی که این پروسه ادامه پیدا کند دمای آتش کاهش یافته و کم کم خاموش می شود. آیروسل ها ذرات بسیار کوچکی دارند. به همین دلیل است که تا 45 دقیقه در فضا باقی می مانند و از احتراق مجدد آتش خاموش شده جلوگیری می کنند.
مزایای سیستم اطفا حریق Aerosol
سیستم آتش نشانی آیروسل دارای مزایای متعددی است. برای شروع می توان به راندمان بالای آن اشاره کرد. ترکیبات جامدی که در این خاموش کننده وجود دارد در میان دیگر اقلام اطفای حریق بیشترین حجم را به خود اختصاص می دهند. علاوه بر آن این سامانه تطبیق پذیری بالایی دارد. به عبارت دیگر برای خاموشی آتش هایی که هر خاموش کننده ای از عهده آن بر نمی آید مناسب است.
این سامانه به تجهیزات گران بهای سیستم های خاموش کننده آبی نیازی ندارد. به همین خاطر است که نصب و راه اندازی آن نسبت به دیگر سیستم ها به صرفه تر است. علاوه بر آن پس از نصب این تجهیزات نیازی به بازرسی و تعمیر مداوم آن ندارید. چرا که سیستم اطفا حریق Aerosol همیشه آماده کار است. با توجه اینکه محتویات اطفا حریق این سامانه ترکیبی از پودر و گاز است، بهره گیری از آن در حین آتش سوزی هیچ آسیب اضافه ای را به اجسام آن مکان وارد نمی کند. آیروسل همچنین سازگار با محیط زیست است و اثرات مخربی را بر طبیعت وارد نمی کند. پسماندی که از این خاموش کننده باقی می ماند نیز بسیار کم است.
معایب سیستم اطفا حریق Aerosol
واضح است که این سامانه مانند سایر سیستم های اطفای حریق، علاوه بر مزایا، معایبی را نیز به همراه دارد. از جمله آنها می توانیم به نمک ها و اکسید های فلزی اشاره کنیم که در این خاموش کننده وجود دارند. بهره گیری از آنها ممکن است سبب ایجاد اتصال کوتاه در تجهیزات الکتریکی شود. علاوه بر آن این مواد دارای تاریخ انقضا هستند. این به این معنی است که پس از چهار الی شش سال باید نسبت به شارژ مجدد آنها اقدام کنید و الی سیستم آتش نشانی Aerosol دیگر کارایی خاصی ندارد.
لازم به ذکر است که این مواد (Aerosol) به خودی خود نمی توانند تبخیر شوند. به همین دلیل به تجهیزات و اجسام مختلف می چسبند می توانند در رد و بدل شدن نور در تجهیزات الکترونیکی تداخل ایجاد کنند. با تمام این تفاسیر مزایای این سامانه از معایب آن بیشتر است.
سیستم اطفا حریق آیروسل نوعی سامانه خاموش كننده است که برای مهار آتش از ترکیب پودر و گاز بهره می برد. این اقلام با ایجاد تداخل در زنجیره رادیکال های حریق، دمای آن را کاهش داده و کم کم موجب خاموش شدن آن می شوند. نصب و راه اندازی این سامانه به بودجه زیادی نیاز ندارد. آیروسل دوست دار محیط زیست است و از احتراق مجدد شعله ها جلوگیری می کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!