سیستم اطفا حریق دستی
سیستم اطفا حریق دستی
آتش سوزی یکی از خطرناک ترین حوادثی است که میتواند جان و مال افراد را به خطر بیندازد. برای جلوگیری از خسارات ناشی از آتش سوزی، باید اقدامات پیشگیرانه و مقابله ای انجام شود. یکی از اقدامات مقابله ای، استفاده از سیستم های اطفا حریق است. سیستم اطفا حریق دستی یکی از روش های متداول برای خاموش کردن آتش در مراحل اولیه است. این سیستم از تجهیزاتی تشکیل شده است که برای استفاده از آن ها به نیروی انسانی نیاز است و بدون نیروی انسانی عملا کاربردی ندارد. نمونه رایج تجهیزات اطفا حریق دستی، کپسول های آتش نشانی هستند که با توجه به نوع حریق و یا کلاس آن انواع مختلفی دارند. در ادامه بیشتر در مورد این سیستم برای شما توضیح میدهیم.
انواع سیستم اطفا حریق دستی
اطفا حریق دستی یکی از روش های مهم و موثر در مقابله با آتش سوزی است. این روش به دلیل سادگی و سهولت استفاده، در بسیاری از مکان ها از جمله ساختمان ها، کارخانه ها، مراکز تجاری و … مورد استفاده قرار میگیرد. همان طور که بیان شد سیستم اطفا حریق دستی یکی از انواع سیستم های اطفا حریق است که برای استفاده و فعال شدن نیاز به نیروی انسانی دارد. این سیستم ها از جمله پرکاربردترین سیستم های اطفا حریق هستند و در انواع مختلف و اندازه های گوناگون برای مبارزه با حریق در مراحل اولیه طراحی شده اند. در طراحی اینگونه از وسایل اطفا این نکته در نظر گرفته شده که از نظر وزن و حجم و ابعاد طوری ساخته شوند تا به آسانی قابل حمل بوده و بتوانند خیلی سریع در عملیات اطفا حریق به کار گرفته شوند. سیستم های اطفا حریق دستی بر اساس نوع ماده اطفا کننده به انواع زیر تقسیم میشوند.
خاموش کننده های آبی
خاموش کننده های آبی از ساده ترین و پرکاربردترین انواع سیستم اطفا حریق دستی هستند. این خاموش کننده ها از آب تحت فشار به عنوان ماده اطفا کننده استفاده میکنند. آب با تبخیر شدن باعث خنک شدن حریق و کاهش دمای آن میشود. همچنین، آب با خیس کردن سطح سوخت، از دسترسی اکسیژن به آن جلوگیری میکند. خاموش کننده های آبی برای اطفا حریق های کلاس A مناسب هستند. این کلاس شامل حریق های ناشی از مواد جامد مانند چوب، کاغذ، پارچه و پلاستیک است.
خاموش کننده های پودری
خاموش کننده های پودری از پودر خشک شیمیایی به عنوان ماده اطفا کننده استفاده میکنند. این پودرها با ایجاد یک لایه ضخیم روی سوخت، از دسترسی اکسیژن به آن جلوگیری خواهند کرد. همچنین، پودرهای خشک شیمیایی میتوانند با جذب گرمای حریق، باعث خنک شدن آن شوند. خاموش کننده های پودری برای اطفا حریق های کلاس A، B و C مناسب هستند. این کلاس ها حریق های ناشی از مواد جامد، مایع و گاز قابل اشتعال را شامل میشوند.
خاموش کننده های دی اکسید کربن
خاموش کننده های دی اکسید کربن از گاز دی اکسید کربن تحت فشار برای اطفا حریق استفاده میکنند. دی اکسید کربن با خفه کردن شعله و قطع جریان اکسیژن، آتش را خاموش میکند. این خاموش کننده ها برای آتش های کلاس B، C و E مناسب هستند. این کلاس ها شامل حریق های ناشی از مواد مایع و گاز قابل اشتعال است. خاموش کننده های دی اکسید کربن به دلیل خاصیت بیحسی خود، برای آتش هایی که در محیط های بسته رخ میدهند، مناسب خواهند بود.
خاموش کننده های حاوی ترکیبات هالوژنه
خاموش کننده های هالوژنه از ترکیبات هالوژنه مانند هالون، برومو اتان و کلرو متیل بروماید برای اطفا حریق استفاده میکنند. این خاموش کننده ها برای آتش های کلاس A، B ، C و E مناسب هستند. این کلاس ها شامل حریق های ناشی از مواد جامد، مایع و گاز قابل اشتعال خواهد شد. اما به دلیل خاصیت سمی این مواد، استفاده از این نوع خاموش کننده محدود شده است.
خاموش کننده های حاوی کف
خاموش کننده های حاوی کف از کف به عنوان ماده اطفا کننده استفاده میکنند. کف با ایجاد یک لایه ضخیم روی سوخت، از دسترسی اکسیژن به آن جلوگیری میکند. همچنین، کف میتواند با جذب گرمای حریق، باعث خنک شدن آن شود. خاموش کننده های حاوی کف برای اطفا حریق های کلاس A مناسب هستند. این کلاس شامل حریق های ناشی از مواد جامد است.
سیستم CAFS مخفف عبارت Compressed Air Foam System است. این سیستم یک سیستم اطفا حریق پیشرفته است که از ترکیب آب، فوم و هوا برای مهار آتش استفاده میکند. در سیستم CAFS، آب و فوم با نسبت مشخصی ترکیب میشوند و سپس با استفاده از هوای فشرده شده به صورت یک فوم غلیظ و یکنواخت به سمت کانون آتش شلیک میشوند.
در برخی موارد، ممکن است از سیستم اطفا حریق دستی و سیستم CAFSبه صورت ترکیبی استفاده شود. به عنوان مثال، ممکن است از سیستم های اطفا حریق دستی برای خاموش کردن آتش های کوچک در یک محیط استفاده شود و سپس از سیستم های CAFS برای خاموش کردن آتش های بزرگ در همان محیط استفاده شود.
نحوه عملکرد سیستم های اطفا حریق دستی
سیستم اطفا حریق دستی، معمولاً از یک سیلندر تحت فشار برای ذخیره آب، فوم، پودر، یا گاز استفاده میکند. این سیلندر با یک نازل یا شیلنگ به یک دسته متصل است. برای استفاده از این سیستم ها، باید نازل را به سمت آتش گرفته و دسته را فشار داد. این کار باعث میشود تا آب، فوم، پودر، یا گاز از سیلندر خارج شده و به سمت آتش هدایت شود. در هنگام استفاده از سیستم های اطفا حریق دستی، باید نکات ایمنی زیر را رعایت کنید
- از استفاده از کپسول آتش نشانی در محیط های بسته خودداری کنید.
- کپسول آتش نشانی را در نزدیکی مواد قابل اشتعال استفاده نکنید.
- اگر کپسول آتش نشانی آسیب دیده است، آن را مورد استفاده قرار ندهید.
- کپسول آتش نشانی را در محلی نصب کنید که به راحتی قابل دسترسی باشد.
در پایان، لازم است به اهمیت و ارزش سیستم اطفا حریق دستی اشاره کنیم. این سیستم، به عنوان یک ابزار حیاتی در حفاظت از اموال و جان انسان ها در مواجهه با خطرات آتش سوزی، بسیار ارزشمند است. از این رو، ضروری است که همه افراد آموزش کافی در زمینه استفاده صحیح از این سیستم را دریافت کنند. همچنین، نظارت دقیق بر وضعیت و عملکرد صحیح این سیستم ها در هر ساختمان و فضای عمومی، امری بسیار حیاتی و ضروری است. بنابراین، توصیه میشود همیشه از وجود این سیستم اطفا حریق در محیط خود اطمینان حاصل کنید.
شرکت کفسیران، یکی از پیشروان در زمینه ارائه سیستم های اطفا حریق با کیفیت و مطابق با استاندارد های بین المللی است. با سال ها تجربه در این صنعت، ما بهترین راهکارها را برای حفاظت از ساختمان ها و افراد در برابر حریق ارائه میدهیم. محصولات ما شامل سیستم های اطفا حریق اتوماتیک و دستی، سیستم CAFS و گازی میشوند که با استفاده از جدیدترین فناوری ها و تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!