فوم FFFP | فوم آتش نشانی Film Forming Fluoro-Protein

فوم آتش نشانی FFFP

فوم fffp

یکی از مهم ترین مشکلات فوم های آتش نشانی، ترکیب شدن ساختار آبی آن در موادی مانند الکل است. برخی آتش سوزی ها به گونه ای اتفاق می افتند که حریق به وجود آمده دو قطبی است. یعنی علاوه بر ایجاد حرارت بر اجسام جامد، می تواند بر روی مایعات نیز اشتعال داشته باشد. واضح است که در چنین شرایطی نمی توان از فوم آتش نشانی معمولی استفاده‌ کرد چرا که آب موجود در فوم با مواد سوختنی ترکیب شده و دامنه بزرگ تری از آتش را تشکیل می دهد. در مواجهه با چنین موقعیت هایی بهتر است از فوم های کلاس AR استفاده کرد. فوم fffp بهترین خاموش کننده ای است که در این گروه دسته بندی می شود.
فوم fffp دارای ترکیبات ویژه ای است. به همین خاطر است که در هنگام حریق با مواد سوختنی ترکیب نشده و اصطلاحا آبگیر است. می دانیم که فوم های آتش نشانی بر اساس ترکیبات ساختاری شان در گروه های متفاوتی تقسیم بندی می شوند. محصول نام برده در دسته ی فوم های پروتئینی قرار می گیرد. با توجه به اینکه فوم آتش نشانی fffp به هیچ عنوان در آب حل نمی شود می توان از آن در حریق هایی که نتیجه اشتعال الکل، MTBE، اتانول و متانول هستند استفاده کرد.

 

قابلیت های فوم fffp

با اینکه فوم های آتش نشانی دارای انواع مختلفی هستند، کارکرد کلی آنها در مواجهه با حریق یکسان است. زمانی که حجم مشخصی از محلول فوم بر روی آتش پاشیده می‌ شود، حباب های ترکیب خاموش کننده گسترده شده و مانند یک پتو سطح حریق را می پوشانند. این فرایند آنقدر تکرار می شود که سطح اکسیژن آتش محدود شود و شاهد انحلال حریق باشیم. درباره فوم fffp نیز همینطور است. لایه ایجاد شده از سمت این فوم دارای 4 ویژگی اصلی است که هر کدام در خاموشی آتش نقش دارند. در ادامه هر یک از آنها را ذکر می کنیم.

  • این لایه از اشتعال مجدد آتش جلوگیری می کند.
  • این لایه مانع نفوذ اکسیژن به حریق می شود.
  • ترکیبات این خاموش کننده راه خروج بخار های اشتعال شونده را مسدود می کند.
  • از آنجایی که این پروسه همراه با تبخیر آب انجام می شود حرارت ایجاد شده تا حد زیادی سرد می شود.

 

فوم FFFP

 

ساختار فوم fffp

اکثر فعالان این حوزه به دنبال فومی هستند که هر 4 قابلیت یک خاموش کننده برتر ( که در مطالب فوق به آن اشاره کردیم) را داشته باشد. خاموش کننده نشانی fffp محصولی است که آن را با پسوند پروتئینی می شناسند. پس مانند اصلی ترین خاموش کننده های پروتئینی تفاوت های اساسی را با فوم های شیمیایی دارد. در ادامه برخی از مهم ترین تفاوت های فوم پروتئینی fffp را با نوع شیمیایی آن شرح می دهیم.
در کل فوم های پروتئینی دارای پایداری بیشتری هستند و آمار برگشت پذیری آنها در مقایسه با نمونه های شیمیایی کمتر است.
فوم های پروتئینی در هنگام گسترش سرعت کمتری در مقایسه با نمونه های شیمیایی دارند. بنابراین بهتر است از این محصولات در آتش سوزی هایی که سرعت اشتعال بالایی دارند استفاده نکنید.
خاموش کننده های پروتئینی کمترین عوارض را برای طبیعت به همراه دارند. علاوه بر آن پسماند بسیار کمی را از خود به جای می گذارند.
واضح است که این فوم تنها عضوی نیست که باید در هنگام مهار آتش حضور داشته باشد. عملیات حریق دارای پیچیدگی بسیاری است که وجود تجهیزات و افراد مجرب در آن ضروری است. البته برخی سیستم ها می توانند در افزایش سرعت و دقت این عملیات نقش داشته باشند. سیستم cafs یکی از کارآمدترین تجهیزات این حوزه است.
آتش نشانان می توانند با بهره گیری از سیستم کفس عملیات اطفای حریق را به صورت اتوماتیک انجام دهند. این سامانه پیش از شروع این ماجرا دو مشخصه سطح گستردگی آتش و محیط ایجاد حریق را بررسی کرده، و با توجه به نتایج بدست آمده فوم را در مکان های مشخص پخش می کند. بی شک حضور چنین سیستمی در موقعیت های مختلف حریق مفید است. مجموعه بزرگ کفسیران تنها واحدی است که با توانسته است این سامانه را در ایران بومی سازی کند.

 

فوم آتش نشانی Film Forming Fluoro-Protein

 

مشخصات فنی فوم fffp

محصولاتی‌ که برای یک کاربرد خاص استفاده می شوند بی شک دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند. ویژگی هایی که در دیگر محصولات مشابه یافت نمی شود. فوم آتش نشانی fffp تا حدودی می تواند مثالی از قاعده ذکر شده باشد. انواع مختلفی از این فوم ممکن است دارای مشخصات متفاوتی باشند اما اصلی ترین مشخصات فنی کلیه فوم های fffp به شرح زیر است:

  • این فوم در صنایعی مانند فرودگاه‌ها، صنایع شیمیایی و نفت و گاز کاربرد دارد.
  • این خاموش کننده دارای پایداری بالایی است و احتمال برگشت پذیری آن بسیار کم است.
  • ترکیبات این فوم هیچ آسیبی را به طبیعت نمی رسانند و حاوی پسماند کمی هستند.
  • ترکیبات این ماده به هیچ وجه در آب حل نمی شود.
  • بهره گیری از این فوم برای مهار آتش سوزی های دو قطبی مناسب است.
  • ترکیبات این فوم در صورت ماندگاری در کپسول 5 سال ماندگاری دارد.
  • این خاموش کننده در کپسول های 30 الی 220 لیتری در بازار یافت می شود.
  • ضریب انبساط این ماده 8 الی 11 برابر مقدار اولیه است.
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *