درجه کپسول آتش نشانی

درجه کپسول آتش نشانی

کپسول های آتش نشانی اجزایی هستند که کارایی شان مهار انواع حریق است. این اقلام در حین اینکه طراحی نسبتا ساده ای دارند،‌ از اجزای کوچک و بزرگ مختلفی تشکیل شده اند که شناخت هر کدام از آنها برای استفاده صحیح از کپسول در حین بروز حادثه ضروری است. درجه کپسول آتش نشانی، یکی از مهم‌ ترین قطعاتی است که می توانیم به آن اشاره کنیم. در ادامه اطلاعات مفیدی را در رابطه با این قطعه ذکر می کنیم.

 

منظور از مانومتر کپسول آتش نشانی چیست؟

درجه کپسول آتش نشانی، قطعه ای مهم در خاموش کننده ها است که با نام هایی مثل نمایشگر فشار، عقربه و مانومتر نیز شناخته می شود. این عضو شامل یک صفحه نمایش مکانیکی، اعداد و درجه بندی، و یک عقربه است. بالا و پایین رفتن عقربه در مانومتر معانی مختلفی دارد. اما در کل میزان گازی را نشان می دهد که در آن زمان در کپسول وجود دارد. افراد با بررسی این قطعه می توانند تشخیص دهند که آیا کپسول به شارژ مجدد نیاز دارد یا نه. بدین ترتیب کپسول‌ هایی که برای خدمات رسانی آماده نیستند در میان کپسول‌ های سالم تشخیص داده می شوند و شخص می تواند در زمان مناسب نسبت به تمدید کردن کپسول های ناقص اقدام کند.

در گذشته این قطعه کاربردی در تمام خاموش کننده ها وجود نداشت. در آن زمان تنها خاموش کننده های پودر و گازی دارای نمایشگر فشار بودند. اما رفته رفته با نمایان شدن کارایی مفید آن،‌ امروزه مانومتر را در تمام خاموش کننده های آتش نشانی مشاهده می کنیم. لازم به ذکر است که تنها کارایی این ابزار نشان دادن درجه اندک گاز نیست. بلکه فشار بیش از حد کپسول را نیز می توان از این طریق شناسایی کرد. واضح است که همانطور که فشار اندک می تواند در کارکرد کپسول اختلال ایجاد کند، فشار بالا نیز برای آن مشکل ساز است.

درجه کپسول آتش نشانی

ساختار درجه کپسول آتش نشانی

درجه کپسول آتش نشانی خود دارای اجزای کوچک و بزرگ دیگری است که بررسی آنها نمی تواند خالی از لطف باشد. اولین عضوی که از محصول به چشم می خورد، یک محفظه گرد یا دایره ای شکل است که معمولا از شیشه یا پلاستیک مقاوم ساخته شده است. کارایی آن نیز محافظت از قطعه در برابر فشار یا ضربه اضافی است. عقربه نشانگر، دومین قطعه ای است که می توانیم به آن اشاره کنیم. این ابزار وضعیت یا همان درجه یک مانومتر را نشان می دهد. مداری که عقربه بر روی آن حرکت می کند متشکل از 180 جایگاه است که کمترین آن 0 PSI، و بیشترین آن حالت 300 PSI است.
پس از بررسی این اجزا، نوبت به معرفی صفحه نمایشگر می‌رسد. در این قسمت کلیه داده هایی که به کپسول و مانومتر مربوط اند،‌ نمایش داده می شود. مهم ترین قسمت های یک نمایشگر شامل درجه پایین، متوسط و بالا است‌. اگر فشار پایین یا بالا باشد آن را به رنگ قرمز نشان می دهند‌. اما چنانچه فشار استاندارد باشد رنگ آن سبز خواهد بود. در صورت درجه اندک کپسول باید آن را سریعتر شارژ کنید. درجه بالای استوانه نیز ممکن است خطراتی مثل منفجر شدن کپسول را به همراه داشته باشد.

 

کاربرد مانومتر در کپسول آتش نشانی

قاعدتا تا به اینجا با برخی از مهم ترین کاربرد های عقربه در کپسول آتش نشانی آشنا شده اید. این قطعه علاوه بر آنکه میزان فشار اعمال شده بر سیلندر را نشان می دهد، می تواند معیاری برای تشخیص سلامت یا عدم سلامت یک خاموش کننده باشد. در نتیجه بررسی این قطعه در کپسول می تواند شما را از عیوب احتمالی آگاه کرده، و از بروز هرگونه خطر جلوگیری کند.

مانومتر کپسول آتش نشانی

انواع مانومتر در کپسول های آتش نشانی

به طور کلی، کلیه کپسول هایی که در بازار خرید و فروش می شوند دارای نمایشگر فشار بوردونی، کپسولی یا دیافراگمی هستند. در میان اجزای نام برده درجه بوردونی بیش از دو قطعه دیگر کاربرد دارد. این بالا بودن آمار به دلیل دقت بالایی است که این درجه کپسول در حین بررسی فشار استوانه از خود نشان می دهد.

 

کدام کپسول ها بدون مانومتر ساخته می شوند؟

کپسول های آتش نشانی کربن یا همان co2 از داشتن درجه محروم اند. عدم وجود این قطعه در این استوانه ها دلایل زیادی دارد. برخی متخصصان بر این نظر هستند که اعمال این اقلام بر روی کپسول سبب می شود که فرد گمان کند کپسولی که قبلا یکبار از آن استفاده شده پر است و هنوز هم مثل گذشته کارایی دارد. در این حالت بهره گیری از کپسول co2 نه تنها فایده ای ندارد، بلکه می تواند حادثه آفرین باشد. به همین خاطر است که تولید کنندگان از اضافه کردن مانومتر به خاموش کننده های حاوی کربن خودداری می کنند.

 

نحوه بررسی مانومتر در کپسول آتش نشانی

چگونگی بررسی مانومتر در کپسول های آتش نشانی بسیار آسان است. اگر فشار پایین و رنگ آن قرمز باشد کپسول قدرت کافی را برای پاشش خاموش کننده ها ندارد. اما اگر فشار آن بالا و رنگ قرمز باشد، احتمالا استوانه در معرض گرما بوده یا به آن ضربه ای وارد شده است. فشار نرمالی که به رنگ سبز است، نشان دهنده آمادگی کپسول برای انجام عملیات اطفای حریق است.

مانومتر کپسول آتش نشانی

چگونگی خواندن مانومتر در کپسول آتش نشانی

شاید برایتان سوال باشد که چگونه می توان یک درجه کپسول آتش نشانی را خواند؟ برای این کار باید استوانه را در حالت عمودی قرار دهید و عدد و رنگی را که عقربه نشان می‌ دهد را مشاهده کنید. اگر عقربه در بخش میانی نمایشگر باشد و با رنگ سبز نشان داده شود مانعی برای استفاده از کپسول وجود ندارد.
شاید فکر کنید که برای بهره گیری از تمام ابزارهای اطفای حریق نیاز است که به عنوان یک نیروی انسانی، به نکات ریز و درشت بسیاری توجه کنید. این در حالی است که سیستم های خاموش کننده ای به بازار آمده اند که می توانند با حداقل دخالت اپراتور ها، یک حریق بزرگ را خاموش کنند. سیستم cafs نمونه بارزی از این تجهیزات است‌. در این سامانه شرایط محیطی، نوع و شدت حریق ابتدا از طریق سازه شناسایی شده، و سپس فوم پرتاب می شود. کفس یکی از بهترین و بروزترین سیستم های خاموش کننده آتش است که کشورهای کمی به تکنولوژی ساختاری آن دسترسی دارند. خوشبختانه این سامانه به لطف مجموعه بزرگ کفسیران امروزه در ایران بومی سازی شده و آماده استفاده است.

یک کپسول خاموش کننده دارای اجزای مختلفی است که یکی از مهم ترین آنها درجه کپسول آتش نشانی است‌. درجه یا همان مانومتر نشان دهنده میزان فشار یا گازی است که در کپسول وجود دارد. اگر این فشار کم یا زیاد باشد امکان بهره گیری از خاموش کننده وجود ندارد. این در حالی است که فشار نرمال و رنگ سبز در این قطعه، نشان دهنده آمادگی کپسول برای بهره برداری است. امروزه تمام کپسول های آتش نشانی (بجز co2) حاوی این قطعه مهم هستند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *