سیستم اطفاء حریق گازی

سیستم اطفاء حریق گازی

سیستم اطفاء حریق گازی

هنگامی که در محیط‌های مختلف مانند ساختمان‌های صنعتی، اداری، تجاری و مسکونی آتش سوزی (حریق) روی داده باشد و امکان استفاده از تجهیزات اطفاء حریق مانند کپسول آتش نشانی، فوم، آب و مه آب به دلیل وارد شدن خسارت به تجهیزاتی که در محل هستند یا به دلیل برق گرفتگی وجود نداشته باشد از سیستم اطفا‌ء حریق گازی برای خاموش کردن آتش استفاده می‌شود. در این روش از گازهای بی‌خطر مختلفی برای خاموش کردن حریق استفاده می‌شود. در این مقاله از مجموعه کفسیران به بررسی انواع سیستم اطفاء حریق گازی پرداخته‌ایم.

 

انواع سیستم اطفاء حریق گازی

از انواع سیستم اطفاء حریق گازی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

سیستم اطفاء حریق گازی دی اکسید کربن یا گاز co2

با توجه به این که یکی از اجزای حریق اکسیژن است برای خاموش کردن آتش باید اکسیژن محل مورد نظر که دچار آتش‌سوزی شده است را کاهش داد. برای این منظور دی اکسید کربن محیط مورد نظر را افزایش می‌دهند تا میزان اکسیژن محیط کاهش پیدا کند و در نهایت حریق خاموش شود.‌ این روش به دلیل این که روی محیط زیست اثر تخریبی دارد موجب شده است، کمتر از آن استفاده شود.

 

سیستم اطفاء حریق گازی

 

سیستم اطفاء حریق گازی با عوامل پاک

در این روش از گازهای بی خطری که هیچ ضرری برای محیط زیست و افراد ندارند به عنوان عوامل پاک در سیستم اطفاء حریق استفاده می‌شوند. این گازهای بی‌خطر شامل موارد زیر می‌شوند:

سیستم اطفاء حریق گازهای نجیب یا گازهای بی‌اثر

این نوع سیستم اطفای حریق انواع مختلفی دارد که هر کدام از آن‌ها از ترکیب گازهای بی‌اثر زیر تشکیل شده‌اند:

  1. نیتروژن
  2. دی اکسید کربن
  3. آرگون

فضای زیادی برای نگهداری گازهای بی‌اثر نیاز است. به همین دلیل سیلندرهای نگهدارنده آن‌ها ابعاد بزرگ‌تری دارند.‌ یکی دیگر از ویژگی‌های این نوع گازها زمان فعال‌سازی طولانی آن‌ها است.

از انواع سیستم اطفاء حریق گازهای بی‌اثر می‌توان به سیستم اطفاء حریق گاز IG01، سیستم اطفاء حریق گازی IG55 و سیستم اطفاء حریق گازی IG100 و سیستم اطفاء حریق گازی IG541 اشاره کرد. مدل اول از گاز آرگون تشکیل شده است و باعث کاهش اکسیژن می‌شود. مدل دوم از ترکیب مساوی نیتروژن و آرگون تشکیل شده است و اکسیژن را کاهش می‌دهد. مدل سوم از نیتروژن تشکیل شده است و باعث حذف اکسیژن و اطفای حریق می‌شود و به این نکته توجه کنید که استفاده بیش از حد آن موجب خفگی خواهد شد‌. مدل آخر از ترکیب دی اکسید کربن، آرگون و نیتروژن تشکیل شده است و نسبت به مدل‌های دیگر گاز دی اکسید کربن کمتر و نیتروژن بیشتری دارد.

سیستم اطفاء حریق گاز نوک Novec 1230

این روش روی محیط زیست هیچ گونه اثر تخریبی ندارد و با حذف حرارت باعث خاموش شدن آتش می‌شود. این نوع گاز پاک به صورت مایع ذخیره و به صورت گاز آزاد خواهد شد.

 

سیستم اطفاء حریق گازی

 

سیستم اطفاء حریق گازی هالوکربن

این نوع گاز بی‌اثر خاصیت سمی ندارد و در زمان کمتر از ۱۰ ثانیه فعال می‌شود. در دو مدل سیستم اطفاء حریق گاز FM200 و سیستم اطفاء حریق HFC-125 وجود دارد. مدل اول با ایجاد سرما و برودت باعث اطفای حریق می‌شود و برای گاز هالون جایگزین مناسبی است؛ چون اثر تخریبی روی محیط زیست ندارد.‌
مدل دوم با حذف حرارت باعث خاموش شدن حریق می‌شود. HFC-125 جریان الکتریکی را از خود عبور نمی‌دهد و گازی بی‌بو و بی‌رنگ است. خواص فیزیکی آن شبیه به هالون است و لایه اوزون را از بین نمی‌برد.

 

اجزاء سیستم اطفاء حریق گازی

از اجزای تشکیل دهنده سیستم اطفاء حریق گازی به گزینه‌های زیر می‌توان اشاره کرد:

  • راه‌انداز سیستم اطفاء حریق
  • نازل و لوله که باعث انتقال گاز به درون منبع می‌شوند.
  • سیلندر یا منبع که عامل اطفاء حریق در آن قرار دارد.

مجموعه کفسیران در زمینه تولید انواع تجهیزات آتش‌فشانی فعالیت است. این کمپانی سیستم‌های اطفای حریق را با طراحی منحصر‌به‌فرد و در دو دسته غیرالکتریکی و الکتریکی با کیفیت بالا تولید می‌کند.‌ یکی از روش‌های که برای خاموش کردن آتش به ویژه شعله‌های ناشی از سوخت فسیلی و سوخت صنعتی استفاده می‌شود، سیستم CAFS است که این سیستم توسط مجموعه کفسیران ارائه می‌شود. صنایع و کارخانه‌های زیادی که دچار حریق می‌شوند از سیستم CAFS استفاده می‌کنند که این روش برای آن‌ها بسیار موثر است.

 

نحوه عملکرد سیستم اطفاء حریق گازی و کاربردهای آن

نحوه عملکرد سیستم اطفاء حریق گازی به این صورت است که کل محیط توسط عامل اطفاء پوشانده می‌شود و حریق را خفه و چگالی بالایی را ایجاد می‌کند. البته روی ناحیه‌ای خاصی که دچار حریق شده استفاده است، می‌توان این سیستم را متمرکز کرد. از کاربردهای این نوع سیستم اطفای حریق می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • موتور‌خانه
  • بایگانی اسناد و کتابخانه
  • مرکز ابزار دقیق
  • موزه
  • مراکز تصویربرداری
  • مراکز سرور و دیتا
  • اتاق برق و کنترل

سیستم اطفاء حریق گازی

طراحی تمام سیستم‌های اطفاء حریق گازی به گزینه‌های زیر بستگی دارد:

  • بررسی خطر موجود در محیط
  • کلاس حریق
  • نوع منبع سوخت
  • دمای اتاق
  • زمان تخلیه سیلندر ( به صورتی باید باشد که ۹۵ درصد غلظت در محیط در کمتر از ۱۰ ثانیه پخش شود)

گاز Inert Gas نسبت به دیگر گازها به فضای نگهداری بیشتری نیاز دارد و بعد از آن به ترتیب کربن دی اکسید، گاز FM-200 و گاز هالون فضای بیشتری را اشغال می‌کنند.‌

مزایای سیستم اطفاء حریق گازی

از مزیت‌های سیستم اطفاء حریق گازی به گزینه‌های زیر می‌توان اشاره کرد:

  • روی محیط زیست و لایه اوزون اثر مخربی ندارد.
  • هزینه خرید، نصب و تعمیر کمی دارد.
  • قابلیت انعطاف‌پذیری بالایی دارد.
  • هیچ گونه پسماندی را بعد از خاموش کردن در محیط ایجاد نمی‌کند.
  • عملیات اطفای حریق را با سرعت بسیار بالایی انجام می‌دهد.
  • گازهای داخل کپسول خاصیت خود را با گذشت زمان از دست نمی‌دهند.
  • گازهای آن بدون خطر هستند.
  • هنگامی که مواد درون کپسول به طور کامل تمام شده‌اند، شارژ سالیانه انجام می‌شود.
  • بعد از انجام عملیات اطفای حریق مواد باقی مانده داخل کپسول قابل مصرف هستند.‌

 

سیستم اطفاء حریق گازی

مقایسه سیستم اطفاء حریق گازی و آبی

در برخی از مکان‌ها مانند کتابخانه در هنگام آتش‌سوزی استفاده از سیستم اطفاء حریق آبی باعث می‌شود، خسارت زیادی به بار بیاید. به همین دلیل از سیستم اطفاء حریق گازی استفاده می‌شود. این سیستم بعد از ۱۰ ثانیه فعال می‌شود و می‌تواند، حریق را خاموش کند. استفاده از سیستم اطفای حریق آبی یاعث می‌شود بعد از آتش‌سوزی به زمان طولانی نیاز باشد تا محیط تمیز و قابل استفاده شود؛ ولی استفاده از سیستم اطفاء گازی موجب شده است، محیط نیاز کمتری به تمیز کردن داشته باشد و در زمان کوتاهی راه‌اندازی شود. همچنین استفاده از سیستم اطفاء حریق گازی برای تمام مکان‌های حریق مقرون به صرفه است و امکان استفاده از آن وجود دارد؛ ولی از سیستم اطفای حریق آبی در تمام سازمان‌ها نمی‌توان استفاده کرد. در جدول زیر به طور خلاصه این دو سیستم اطفای حریق را با هم مقایسه کرده‌ایم.

ویژگی  سیستم اطفاء حریق گازی  سیستم اطفاء حریق آبی 
کاربرد در فضاهای مختلف  دارد  ندارد 
میزان اطمینان  بالا  متوسط
نیاز به تمیزکاری بعد از عملیات اطفاء حریق  ندارد  دارد
سرعت اطفاء حریق  بالا متوسط 
میزان خسارت در اثر عملیات اطفاء حریق  پایین  بالا

 

در هنگام بروز آتش در برخی از مکان‌ها استفاده از تجهیزات اطفای حریق مانند کپسول آتش نشانی، فوم، آب و مه آب باعث آسیب دیدن تجهیزاتی می‌شود که در مکان مورد نظر وجود دارد. به همین دلیل از سیستم اطفاء حریق گازی برای خاموش کردن آتش استفاده می‌شود. در این سیستم از گازهای بی‌خطر برای خاموش کردن حریق استفاده می‌شود. این سیستم در دو مدل سیستم اطفای حریق گازی دی اکسید کربن و سیستم اطفای حریق با عوامل پاک وجود دارد. سیستم اطفای حریق گازی با دو روش کاهش اکسیژن و حذف حرارت باعث خاموش شدن آتش می‌شود. مجموعه کفسیران تولید‌کننده انواع تجهیزات اطفای حریق از جمله سیستم CAFS است و شما می‌توانید برای سفارش هر نوع سیستم اطفای حریق با مجموعه ما ارتباط بگیرید.‌

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *