سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
برای این که بتوان از محل آتشسوزی اطلاع پیدا کرد و از گسترش آتش در هنگام حریق در بسیاری از محیطها به ویژه مکانهای عمومی جلوگیری کرد از سیستم اعلام حریق آدرس پذیر استفاده میشود. این سیستم شامل مجموعهای از تجهیزات الکترونیکی است که علاوه بر اعلام حریق میتواند محل دقیق وقوع حریق را مشخص کند. این نوع سیستم در مدلهای معمولی و هوشمند تولید میشود. در این نوع سیستم امکان ردیابی هر کدام از ادوات با آدرسدهی دقیق و کدگذاری وجود دارد. در این مقاله از مجموعه کفسیران به بررسی سیستم اعلام حریق آدرس پذیر پرداختهایم.
نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
سیستم اعلام حریق آدرس پذیر عملکرد آن به سیستم اعلام حریق متعارف شبیه است و تنها تفاوت بین این دو سیستم مشخص کردن جایگاه حادثه توسط سیستم اعلام حریق آدرس پذیر است. در واقع نحوه عملکرد این سیستم شامل مراحل زیر میشود:
- نصب و زون بندی سیستم
- آماده شناسایی
- وقوع حریق و آشکارسازی آن
- محل دقیق آتشسوزی توسط آدرس دقیقی که به شستیها و دتکتور داده شده است، مشخص میشود.
در سیستم هر قطعه کد اختصاصی خود را دارد که در کنترل پنل، مکان مخصوصی دارد. هنگامی که یک دتکتور به خطا و حریق دچار شود، روی صفحه نمایش کنترل پنل اعلام حریق آدرس پذیر مشخصات کامل آن که شامل موارد زیر میشوند، مشخص خواهد شد:
- کد و نوع قطعه
- زون
- محل نصب
اجزا و کاربرد سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
از اجزای سیستم اعلام حریق آدرس پذیر به گزینههای زیر میتوان اشاره کرد:
- شستی و آژیر
- بیم دتکتور
- دتکتور شعلهای
- دتکتور حرارتی
- دتکتور گازی
- دتکتور دودی
- کنترل پنل
همه تجهیزات نامبرده قابل آدرسدهی هستند و علاوه بر اجزای بالا این نوع سیستم اعلام حریق تجهیزات جانبی هم دارد. مجموعه ما (کفسیران) انواع تجهیزات آتشنشانی را مطابق با پیشرفتهترین تکنولوژیها تولید و روانه بازارها میکند. یکی از تجهیزاتی که توسط کمپانی ما (کفسیران) تولید شده است. سیستم CSFS است که در یک دستگاه به طور همزمان از فوم، آب و کف استفاده شده است. بسیاری از کارخانهها و صنایع در هنگام بروز حریق از این نوع سیستم استفاده میکنند. از مزیتهای سیستم CSFS به گزینههای زیر میتوان اشاره کرد:
- مصرف آب بسیار کم
- کف با چسبیدن به آتش آن را خفه میکند و آب مانع از انتشار آن میشود.
- امکان تنظیم پمپ
- از کاربردهای سیستم اعلام حریق آدرس پذیر گزینههای زیر میتوان نام برد:
- پروژههای بزرگ
- مکانهای پرتردد و پرخطر
- ساختمانهای مسکونی بسیار شلوغ و بزرگ
- بیمارستانها
- مراکز خرید بزرگ
- هتل
مرکز کنترل سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
مهمترین تجهیز سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، مرکز کنترل اعلام حریق است و به گونهای طراحی شده است که میتواند محل دقیق دیوایسی که دچار مشکل شده است را در هنگام وقوع حریق مشخص کند. کنترل پنل اعلام حریق آدرس پذیر در مدل تک لوپ، دو لوپ، سه لوپ و چهار لوپ تولید میشود. سیم و کابلی که در سیستم اعلام حریق استفاده میشود باید از نوع کابل سیلیکونی و نسوز باشد و از کابل شیلددار در صورتی که امواج الکترومغناطیسی زیاد باشد، استفاده خواهد شد. این نوع سیستم اعلام حریق به دلیل حساسیتی که دارد از کابل اعلام حریق تاییدیهدار که از تاییدیه LPCB و استانداردهای خاصی تولید شده است باید در این سیستم استفاده شود.
تجهیزات سیستم اعلام حریق آدرس پذیر با چه روشهای انجام میشود؟
تجهیزات سیستم اعلام حریق با سه روش زیر آدرسدهی را انجام میدهند:
آدرسدهی دستی
برخی از سیستمهای اعلام حریق آدرس پذیر تنظیمات آن به صورت دستی انجام میشود و اعداد مورد نظر را با استفاده از یک پراب وارد میکنند. این نوع روش کاربرد کمتری دارد؛ چون بین برندهای مختلف قابلیت جابهجایی ندارد.
آدرسدهی فیزیکی
این نوع آدرسدهی به وسیله کلیدهای گردان و دیپ سوییچ انجام میشود. آدرسدهی روی تجهیزات از طریق دیپ سوییچ سخت و پیچیده است؛ ولی از طریق کلیدهای گردان آسان است به همین دلیل کاربرد زیادی دارد.
آدرسدهی خودکار
در این روش به صورت خودکار پنل، آدرسدهی را انجام میدهد. این نوع تجهیزات کاربرد کمی دارند؛ چون بین برندهای مختلف امکان جابهجایی ندارد.
سیمکشی سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
سیمکشی این نوع سیستم اعلام حریق به صورت حلقوی است. در واقع روی یک سیم (لوپ) همه تجهیزات قرار گرفتهاند. یک لوپ میتواند به یک یا چند زون اختصاص داده شود. حداکثر ۱۲۸ قطعه روی هر لوپ قرار دارد. یک لوپ حداکثر مساحت تحت پوشش آن ۱۰۰۰۰ متر مربع است. بسته به شرکت سازنده حداکثر طول لوپ بین ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ متر است. نحوه انتقال جریان در سیمکشی این نوع سیستم اعلام حریق طی مراحل زیر انجام میشود:
- خارج شدن اطلاعات و جریان از طریق یک جفت سیم
- وارد شدن تجهیزات
- بازگشتن به کنترل پنل
- از استانداردهایی که برای ساخت سیستم اعلام حریق آدرس پذیر استفاده میشود، گزینه زیر را میتوان نام برد:
- استاندارد EN-54
- UL
- BS
- NFPA
- BS5839
- EVPU
- NFPA72
- LPCB
سیستم اعلام حریق آدرس پذیر هوشمند آنالوگ
این نوع سیستم به طور مداوم فعال است و به صورت مداوم محیط و شرایط را میسنجد و بر خلاف سیستم اعلام حریق آدرس پذیر معمولی در حالت استندبای نیست و پایش مداوم دارد. سیستم اعلام حریق آدرس پذیر معمولی عملکرد آن بر پایه رله است؛ ولی سیستم اعلام حریق هوشمند عملکرد آن بر پایه نرمافزار و ریز پردازندهها است.
مزایای سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
از مزیتهای سیستم اعلام حریق آتشسوزی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشخص کردن آدرس دقیق محل آتشسوزی
- عملیات شناسایی محل آتش و اطفاء حریق را سرعت میبخشد.
- سیستم کشی راحتی دارد.
- سهولت در سیمکشی باعث کاهش هزینه نصب شده است.
- به سیستم تجهیزات میتوان آن را اضافه کرد؛ چون روی یک لوپ، شستیها و دتکتورها قرار گرفتهاند.
سخن پایانی
برای این که از محل وقوع آتشسوزی بتوان اطلاع یافت و آدرس دقیق محل حریق را شناسایی کرد از سیستم اعلام حریق آدرسدهی استفاده میشود. بعد از این که سیستم اعلام حریق آدرسدهی را نصب کردهاید؛ محل دقیق آتشسوزی توسط آدرس دقیقی که به شستیها و دتکتور داده شده است، مشخص میشود. در پروژههای بزرگ و مکانهای پرتردد و در معرض خطر از این سیستم استفاده میشود. شما میتوانید از طریق مجموعه ما (کفسیران) این نوع سیستم و هر نوع تجهیزات اطفای حریق را که میخواهید، سفارش دهید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!