آموزش و راهنمای کامل نصب سیستم اعلام حریق

نصب سیستم اعلام حریق

نصب سیستم اعلام حریق

اگر بخواهیم سیستم اعلام حریق را به طور خلاصه شرح دهیم باید بگوییم این سیستم حاوی کلیه اجزایی است که می توانند حریق را به موقع شناسایی کرده و با کمک برخی تجهیزات آن را به کلیه افراد حاضر در یک ساختمان یا مکان عمومی مخابره کند. نصب سیستم اعلام حریق این امکان را فراهم می کند که افراد مختلف به موقع از وجود آتش با خبر شوند و علاوه بر جلوگیری از گسترش آن، حریق را خاموش کنند. بر اساس تحقیقات انجام شده سیستم اعلام حریق توانسته است با اعلام هشدار در زمان و مکان مناسب جان و مال بسیاری از افراد را نجات دهد. از این رو نصب سیستم اعلام حریق در اماکن مسکونی و غیرمسکونی مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است.
این سیستم حاوی قطعات ریز و درشت بسیاری است که هر یک وظیفه ای را به دوش می کشند. نصب اصولی این سازه بسیار مهم است چرا که هرگونه سهل انگاری در این روند می تواند در به خطر انداختن جان و مال افراد نقش آفرین باشد. از این رو استاندارد ها و ضوابط مختلفی تعیین شده اند که رعایت آنها در پروسه نصب سیستم اعلام حریق ضروری است. لازم به ذکر است که تنها افرادی می توانند انجام این عملیات را بر عهده بگیرند که تخصص آنها از سمت سازمان آتش نشانی تایید شده باشد.

 

استاندارد نصب سیستم اعلام حریق

واضح است که در هنگام استارت هر پروژه ای، ابتدا باید به زیرساخت های آن توجه کرد. این قاعده در مورد نصب سیستم اعلام حریق نیز صدق می کند. بی شک اگر ساختمان شما زیرساخت مناسبی نداشته باشد نمی توانید توقع نصب اصولی یک سیستم را داشته باشید. برای نظارت بر این امور قواعد و استانداردهایی از سمت اداره کل خدمات ایمنی تهران و البته سازمان آتش نشانی وضع شده است. نکته قابل اهمیت آن است که ساختمان شما ساخته شده یا در حال ساخت است. چرا که این قواعد در هر کدام از این حالت ها با دیگری متفاوت هستند. برخی از مهم ترین استاندارد های نصب سیستم اعلام حریق عبارت است از:

  • استاندارد NFPA 101
  • استاندارد NFPA 170
  • استاندارد BS 5839-1
  • استاندارد NFPA 72
  • قوانین ملی ساختمان ایران، بند های 3، 13، 21

 

نصب سیستم اعلام حریق

 

تجهیزات مجاز در نصب سیستم اعلام حریق

واضح است که هر سازه ای را نمی توان در سیستم اعلام حریق جای داد. چرا که این اقلام باید دارای ویژگی ها و ساختار مناسبی باشند. از این رو بهتر است در هنگام خرید تجهیزات مجاز در نصب سیستم اعلام حریق به برخی قواعد دقت کنید. در ادامه مهم ترین نکات این حوزه را ذکر می کنیم.

  • باید کالاهایی را تهیه کنید که کد تاییدیه سازنده، و آزمایشگاه بر روی تمامی مدل های آن حک شده باشد.
  • نام مرجع شما باید در لیست نمایندگی های مجاز سازمان آتش نشانی درج شده باشد.
  • اصلی ترین تجهیزات سیستم اعلام حریق باید از یک برند واحد تهیه شوند.

شما می توانید کلیه تجهیزات وابسته به اعلام حریق را از مجموعه بزرگ کفسیران تهیه کنید. این واحد تجاری می تواند کلیه اجزای وابسته به هر یک از سیستم های اعلام حریق، اعلان حریق و البته اطفای حریق را با کیفیت بالایی طراحی و تولید کند. طراحی، اختراع و در کل بومی سازی سیستم خاموش کننده CAFS یکی از مهمترین افتخارات شرکت کفسیران است.

 

مراحل نصب سیستم اعلام حریق

برپایی یک سازه مستلزم پشت سر گذاشتن مراحل کوچک و بزرگ بسیاری است. فرایند هایی که حذف هر کدام از آنها در نهایت منجر به تحویل سازه ای ناقص می شوند. پس از بررسی ضوابط و استاندارد های محل نصب و البته زون بندی مکان باید مراحل زیر مو به مو اجرا شوند.

  1. زون بندی سیستم اعلام حریق
  2. نصب کنترل پنل
  3. نصب دتکتور ها
  4. نصب تجهیزات هشدار دهنده
  5. نصب شستی سیستم اعلام

 

نصب سیستم اعلام حریق

 

زون بندی سیستم اعلام حریق

برای طراحی، تهیه و نصب سیستم اعلام حریق باید با مفهوم زون بندی آشنایی داشته باشید. به طور کلی زون بندی یعنی تقسیم بندی یک مکان برای نصب یک سازه ایمنی. اما این تقسیم بندی به شکل همیشگی و معارف انجام نمی شود. بلکه اماکنی که احتمال ایجاد حریق در آنها بیشتر است باید سهم بزرگتری را به خود اختصاص دهند. نوع فعالیتی که در هر بخش از یک مکان انجام می شود تاثیر به سزایی در تقسيم بندی و البته ایجاد خطر در آن را دارد.
زون بندی همزمان با طراحی و نصب سیستم اعلام حریق انجام می شود. انتظار می رود که هر یک از بخش های تعیین شده در این مرحله حاوی دستگاه های ویژه ای برای تشخیص و اعلام هشدار حریق باشند. زون بندی همچین این امکان را ایجاد می کند که سیستم متوجه شود حریق دقیقا در کدام نقطه از ساختمان رخ داده است. در این صورت می تواند پاسخ مناسبی را ارسال کند. حتما تا به حال به این درک رسیده اید که هدف زون بندی یا تقسیم بندی یک مکان کمک به تخلیه سریع افراد از ساختمان، کاهش زمان پاسخگویی پرسنل ایمنی، و کم کردن هشدار های کاذب است.

 

نصب کنترل پنل سیستم اعلام حریق

اولین گامی که باید برای نصب سیستم اعلام حریق بردارید تهیه و جایگذاری کنترل پنل است‌‌‌. این عضو عموما در بخش مرکزی سازه جایگذاری شده و مانند مغز یک سیستم است. پیش از منسجم کردن این بخش باید جایگاه مناسبی را برای آن در نظر بگیرید. محل نصب این سازه باید در حین داشتن ایمنی بالا به گونه ای تعیین شود که بتوان به راحتی به آن دسترسی پیدا کرد. فراموش نکنید که تهیه و منسجم کردن دتکتور های دودی در بخش مرکزی و در محدوده پنل کنترل کننده الزامی است.
در هنگام نصب این عضو باید کلیه اجزای ضروری آن را به همراه داشته باشید. سخت افزار، نرم افزار، سیم کشی مجزا، و صفحه کنترل از جمله این تجهیزات هستند. توصیه می شود امنیت اطلاعاتی کنترل پنل را به واسطه قفل های نرم افزاری و سخت افزاری تعیین کنید. در این صورت افراد ناشناس نمی توانند با ورود به سیستم آن را به صورت سرخود کنترل کنند. سایر اجزایی که باید در هنگام نصب کنترل پنل به آنها توجه داشته باشید به شرح زیر است.

  • سناریو های شرایط ویژه
  • ارتفاع و ایمنی نصب کنترل پنل
  • منبع تغذیه
  • سیم کشی
  • پیکربندی کنترل پنل

 

نصب دتکتور های سیستم اعلام حریق

در نظر گرفتن آشکار ساز یا همان دتکتور حریق در بخش های مختلف یک ساختمان ضروری است. شوت زباله، اتاق آسانسور، کمد ها، سقف، اتاق زیر شیروانی، زیرزمین، انباری، پذیرایی و اتاق ها از جمله این بخش ها هستند. لازم به ذکر است که اگر قرار است دتکتور در مکان هایی مانند کمد یا سقف کاذب نصب شود چراغ هشدار دهنده آن باید در جایگاهی قرار بگیرد که به راحتی قابل رویت باشد.

 

نصب سیستم اعلام حریق

 

نصب تجهیزات هشدار دهنده سیستم اعلام حریق

تجهیزات هشدار دهنده می توانند با دریافت اطلاعات از سایر اجزا، عملیات اطلاع رسانی و مخابره ایجاد حریق را دوش بکشد. این مخابره می تواند به دو شکل صوتی و تصویری انجام بگیرد. مدل های صوتی این مجموعه حاوی اجزایی همچون هشدار گفتاری، زنگ و آژیر هستند. نوع تصویری نیز ترکیبی از آژیر و چشمک زن ها را به خود اختصاص می دهد. تجهیزات هشدار دهنده از جمله وسایلی هستند که نصب سیستم اعلام حریق بدون وجود آنها امکان پذیر نیست. در هنگام تهیه و بهره گیری از این اقلام باید نکات بسیاری را رعایت کنید که برخی از پر رنگ ترین آنها را در ادامه ذکر می کنیم.
اطلاع رسانی به افراد ناشنوا دارای اهمیت است. به همین دلیل نصب هشدار های تصویری در کنار هشدار های صوتی الزامی است.
صدای آژیر های صوتی باید بلند و متفاوت باشد تا با سایر اصوات اشتباه گرفته نشود.
در انتخاب هشدار دهنده های صوتی و تصویری باید به متراژ و محل نصب توجه کرد.

 

نصب شستی سیستم اعلام حریق

شستی دستی عضوی است که برای مخابره مستقیم افراد مختلف به سیستم اعلام حریق تعبیه شده است‌. افراد می توانند با مشاهده حریق یا نشانه هایی از آن اهرم را به سمت پایین فشار دهد و بدین ترتیب سیستم را فعال کند. بهتر است رنگ این عضو قرمز باشد و با رنگ سایر اجزای مجاور تفاوت داشته باشد. این عضو باید در ورودی‌ ها‌، خروجی ها، راه پله ها و مکان های عمومی نصب شود. لازم به ذکر است که میزان فاصله ی شستی با سایر بخش های یک مکان نباید بیش از 45 متر باشد. علاوه بر آن این عضو باید در ارتفاعی تعبیه شود که افرادی که دارای مشکلات جسمی و حرکتی هستند نیز بتوانند به آن دسترسی داشته باشند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *