کنترل پنل سیستم اعلام حریق (FACP)

کنترل پنل سیستم اعلام حریق

کنترل پنل سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام حریق به تجهیزاتی اشاره دارد که می‌توانند آتش‌سوزی را در همان مراحل ابتدایی شناسایی، و آن را به ساکنین آن ساختمان، محیط یا منطقه اطلاع رسانی کنند. بی شک چنین سازه‌ای متشکل از اجزای ریز و درشت بسیاری است. در این میان کنترل پنل سیستم اعلام حریق در مقایسه با باقی قطعات کارایی حساس‌تری دارد.
واحد کنترل اعلام حریق به قطعه ای اشاره دارد که مغز متفکر آن سیستم است. این سازه سنسورهایی را در اختیار دارد که با کمک آنها می‌تواند وجود هرگونه شرایط اضطراری را تشخیص داده، و عملیات مرتبط را آغاز کند. این پنل اطلاعات ورودی و خروجی تمامی اجزای سیستم اعم از دتکتور، شستی، فلاشر و غیره را آنالیز کرده، و حرکات هر کدام از آنها را کنترل می کند.

 

ساختار کنترل پنل سیستم اعلام حریق

اگرچه این دستگاه عضو کوچکتر از یک سیستم بزرگ است. اما خود از اجزای کوچکتری ساخته شده که نمی توان آنها را نادیده گرفت. این اجزا در سه گروه دستگاه های ورودی، مدار ها و دستگاه های خروجی دسته بندی می شوند. دستگاه‌ های ورودی یا همان آغاز گر ها اجزایی هستند که در صورت شناسایی تغییرات در محیط پیرامون سیستم آن را به کنترل پنل سیستم اعلام حریق اطلاع می دهند. شستی اعلام حریق و دتکتور دود دو نمونه ی بارز از سازه های آغازگر هستند. کلیه دستگاه های ورودی به یک یا چند مدار متصل شده اند. این مدارها پس از دریافت اطلاعات از آغازگر ها داده های بدست آمده را به دیگر نقاط سامانه ارسال می کنند. در این قسمت دستگاه های خروجی به میان می آیند.
از نظر شما اصلی ترین هدف سیستم اعلام حریق چیست؟ در پاسخ باید بگوییم اطلاع رسانی به موقع به هر نحوی، هدف اصلی این سامانه است. فلاشر و آژیر که اقلامی برای ایجاد آلودگی تصویری و صوتی هستند در گروه دستگاه های خروجی قرار می گیرند. آنها یکی از اصلی ترین قطعات وابسته به کنترل پنل سیستم اعلام حریق محسوب می شوند.

کنترل پنل سیستم اعلام حریق

کاربرد کنترل پنل سیستم اعلام حریق

بی شک تا به حال به برخی از کارایی های این سازه در سیستم اعلام حریق پی برده اید. با این حال برای درک بهتر شما از این سامانه، این مقوله را به شکل گسترده تری بررسی می کنیم. این نوع پنل می تواند به کمک سنسور هایش هرگونه‌ آتش یا دود را شناسایی کند. اعلام وضعیت اضطراری با کمک ارسال برخی هشدارها نیز از جمله کارایی های این دستگاه است. برخی دیگر از کاربرد های کنترل پنل سیستم اعلام حریق عبارت است از:

  • فعال کردن تجهیزات اسپرینکلر
  • کنترل آتش و دود
  • اعلام هشدار برای تخلیه مکان
  • کمک به کاهش عوارض مالی یا جانی
  • خبررسانی به سازمان آتش نشانی

 

انواع کنترل پنل سیستم اعلام حریق

از آنجایی که سامانه اعلام حریق دارای انواع مختلفی است متنوع بودن قطعه کنترل پنل نیز ویژگی دور از ذهنی نیست. در حقیقت نوع کنترل پنل سیستم اعلام حریق باید با سیستمی که قرار است بر روی آن نصب شود همخوانی داشته باشد. در ادامه انواع کنترل کننده این سامانه را بررسی می‌ کنیم.

کنترل پنل آدرس‌پذیر:

این سازه در سیستم‌ هایی به کار می رود که در مراکز تجاری یا ساختمان های بزرگ نصب می شوند. آنها به سیم کشی کمتری نیاز دارند و انرژی مورد نیازشان را با کمک خط سیگنال بدست می آورد. کنترل پنل آدرس پذیر می تواند محل وقوع حادثه را به طور دقیق شناسایی کند‌.

کنترل پنل متعارف:

این سازه معمولا در ساختمان‌ های کوچک نصب می شود‌. نصب و بهره‌ گیری از آنها آسان است و معمولا هزینه کمتری دارند. این اجزا شامل چندین چراغ LED هستند که هر کدام نشان دهنده بخش خاصی از آن ساختمان است. در این سامانه سازه مخبر و دستگاه های آغازگر با کمک مدار به یکدیگر وصل می شوند.

کنترل پنل سیستم اعلام حریق

کنترل پنل کد گذاری‌ شده:

این پنل ها دارای قدمت بالایی هستند که از یک مولد پالس الکتریکی یا موتور تشکیل شده اند‌. با روشن شدن موتور چرخ کد شروع به چرخش می کند و به اجزای مختلف یک ساختمان وصل می شود. در این میان اگر تغییراتی در مولد پالس رخ دهد کد آن منطقه از ساختمان قابل شناسایی خواهد بود.

کنترل پنل قابل برنامه‌ریزی:

این کنترل پنل می تواند بسته به نیاز استفاده کننده سفارشی سازی شود‌. در این سازه مدارهای ورودی، خروجی، و سایر سنسورهای تشخیص دهنده آتش پیش از شروع عملیات تنظیم یا برنامه ریزی می شوند.

 

عملکرد کنترل پنل سیستم اعلام حریق

هنگامی که حریق رخ می دهد دستگاه کنترل پنل این پیام را از طریق سنسور هایی مثل شستی یا کنترل پنل دریافت می کند. این اجزا در دسته دستگاه های ورودی قرار می گیرند. پس از آن سازه نام برده به کمک دستگاه های خروجی اعلانی را که از چراغ های چشمک زن و آژیر های صوتی تشکیل شده است در فضا رها کرده و وجود این حادثه را به ساکنین آن ساختمان اطلاع می دهد. در این حین سیگنالی که به سازمان آتش نشانی ارسال می شود تا آتش نشانان با حضور در محل عملیات اطفای حریق را آغاز کنند.

 

اهمیت نصب و استفاده از کنترل پنل سیستم اعلام حریق

نصب این سازه از آنجایی ضروری است که می تواند با تشخیص به موقع آتش به اطلاع رسانی آن به افراد حاضر حاضر در ساختمان، شرایطی را ایجاد کند که افراد عادی از محل خطر دور شده، و آتش در همان مراحل ابتدایی خاموش شود. تنها در این صورت است که خسارت جانی و مالی به حداقل می رسند.

کنترل پنل سیستم اعلام حریق

مزایای کنترل پنل سیستم اعلام حریق

برخی مزایای این دستگاه در طول این مقاله افشا شده است‌. اما نکته ای که کمتر کسی به آن توجه می کند ساختار هوشمندانه این دستگاه است. زمانی که تجهیزات آتش نشانی با فناوری بروزی ساخته شوند می تواند بهره وری بالایی داشته باشند و امنیت بیشتری را در مکان های پر خطر ایجاد کنند. بر اساس تحقیقات انجام شده سیستم کفس یکی از هوشمند ترین سیستم های اطفای حریق در دنیاست که تا به حال اختراع شده است. این سمانه متشکل از برخی دستگاه های اتوماتیک و چندین فوم خاموش کننده است.
آنها می توانند با قرارگیری در کنار هم عملیات خاموش کردن آتش را به گونه ای پیش ببرند که دخالت نیروی انسانی در آن وضعیت به حداقل برسد. آنالیز محیط در دسترس، نوع آتش و میزان گستردگی آن از جمله قابلیت های این سامانه است. پرتاب فوم با کمک این سیستم با قدرت و سرعت بالایی انجام می گیرد. قدرت خاموش کنندگی بالا، حبس کردن حریق در یک نقطه و جلوگیری از اشتعال مجدد از جمله مزایای این تجهیزات است.
در حال حاضر کمتر کشوری به دانش ساخت این سامانه دسترسی دارد. به لطف مجموعه بزرگ و دانش آموخته کفسیران، کشور عزیزمان ایران در لیست سه تولید کننده برتر تجهیزات وابسته به سیستم CAFS قرار گرفته است. مجموعه بزرگ کفسیران تنها تولید کننده ای است که توانسته است با تکیه به تکنولوژی بروز در دسترس خود و کمک گرفتن از نهاد هایی مانند دانشگاه صنعتی شریف این اقلام را در ایران بومی سازی کند.

 

کلام پایانی

کنترل پنل جزئی از سیستم اعلام حریق است که به عنوان مغز متفکر این سامانه شناخته‌ می شود. این قطعه می تواند وقوع حادثه را از طریق سنسورهای ورودی و مدار تشخیص داده، و آن را به کمک دستگاه های خروجی که شامل چراغ ها و آژیر ها هستند به افراد اطلاع رسانی کند. ارسال سیگنال به سازمان آتش نشانی و درخواست انجام عملیات اطفای حریق از دیگر وظایف این قطعه در سیستم اعلام حریق است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *