اعلان حریق یا اعلام حریق؟ کدام یک درست است؟
اعلان حریق یا اعلام حریق؟ کدام یک درست است؟
زمانی که حادثه ای مانند آتش سوزی رخ می دهد افراد مختلف از اصطلاحات گوناگونی استفاده می کنند تا شرایط به وجود آمده را توصیف کنند. اعلان حریق یا اعلام حریق نیز یکی از متداولترین عبارت های این حوزه است. شاید با خود بپرسید که اعلان حریق یا اعلام حریق؟ کدام یک درست است؟ اصلا این دو عبارت تفاوتی با یکدیگر دارند؟ در ادامه به بررسی پاسخ این سوال می پردازیم.
اعلان حریق یا اعلام حریق؟
ممکن است در نگاه اول اینطور فکر کنید که یکی از این دو کلمه عبارت و املای صحیح، و دیگری اشتباه است. با اینکه هر دو عنوان درست هستند اما باید در زمان و مکان مناسب به کار برده شوند. برای درک بهتر چیستی هر یک از این عبارات بهتر است معنای لغوی آنها را بررسی کنیم. کلمه ی اعلام در آنالیز لغتی به معنای آگاه کردن یا هشدار دادن است. در صورتی که معنی کلمه اعلان در آشکار کردن و ظاهر کردن خلاصه می شود. لازم به ذکر است که منبع این معانی لغت نامه دهخدا است.
اعلام حریق، اعلان حریق و اطفای حریق سه سیستم با کارکرد متفاوت اند که هر کدام در بخش هایی از عملیات شان با دیگری وجه اشتراک دارند. اطفای حریق آخرین مرحله ی نابودی آتش است. بسته به شدت نفوذ این حادثه آتش نشانان از نیرو یا تجهیزاتی خاموش کننده بیشتری استفاده می کنند. هرچه فناوری ساختاری این تجهیزات بیشتر باشد، سرعت منحل کردن آتش بیشتر شده و احتمال درگیری و آسیب نیروی انسانی کمتر می شود.
سیستم کفس ( CAFS) یکی از هوشمندانه ترین تجهیزاتی است که یک ارگان می تواند به آن دسترسی داشته باشد. در این سیستم مراحلی همچون بررسی محیط پیرامون و آنالیز میزان حریق به واسطه سامانه cafs انجام شده و پس از تجزیه و تحلیل نتایج بدست آمده فراید پخش فوم به صورت اتوماتیک انجام می شود. مجموعه بزرگ کفسیران تنها واحدی است که توانسته است این سیستم را در ایران بومی سازی کند. کفسیران علاوه بر داشتن اختراعات کاربردی در این حوزه، در زمینه تولید و عرضه انواع تجهیزات ایمنی و آتش نشانی نیز فعالیت می کند.
سیستم اعلان حریق
این اصطلاح برای کلیه ابزارها و تجهیزاتی به کار می رود که نقش آشکار کننده را بر عهده دارند. به عنوان مثال چراغ قوه نمونه بارزی از یک ابزار اعلان حریق است. کنترل پنل اعلان حریق، شستی اعلان حریق و دود اعلان حریق نمونه های دیگری از این عبارت هستند. جالب است بدانید که دو مفهوم اعلان و اعلام حریق در کنار یکدیگر معنی می دهند.
سیستم اعلام حریق
عملیات اعلان حریق به واسطه کلیه ابزارها و تجهیزاتی انجام می شود که بتوانند یک خبر را به دیگران مخابره کنند. این مخابره به شکل های مختلفی انجام می شود. فلاشر ها و آژیر ها مهم ترین تجهیزات این حوزه هستند چرا که می توانند به محض شناسایی حریق افراد مختلف را از این فاجعه باخبر کنند.
خوشبختانه در سالهای اخیر تمامی ارگان ها، ادارات، مجموعه های صنعتی و البته اماکن مسکونی موظف شده اند سیستم اعلام حریق را برای ساختمان مسکونی یا تجاری شان مهیا کنند. این موضوع به قدری مهم است که اگر انجام نشود سازه جواز پایان کار را دریافت نمی کند. این سیاست سختگیرانه به منظور کاهش آمار حوادث و حفظ جان و مال افراد اعمال شده است. زمانی که یک ساختمان دارای سیستم اعلام حریق باشد کلیه ساکنان آن در همان لحظات اولیه ظهور حادثه متوجه آن شده و زمان کافی برای نجات جان و مال خود و دیگران را دارند. در بسیاری از مواقع افراد در عملیات اطفای حریق همکاری کرده و مانع گسترش بیشتر آتش می شوند.
انواع سیستم اعلام حریق
به طور کلی یک سیستم اعلام حریق کارآمد به دو گروه کلی دستی و اتوماتیک تقسیم می شود برای درک بهتر این موضوع بهتر است اطلاعات مفیدی درباره هر کدام داشته باشید. سیستم های دستی همانطور که از نامشان پیداست ساختار هوشمندانه ای ندارد و مستقیما به دست افراد ساکن در یک ساختمان یا اپراتور ها فعال می شوند. با اینکه سیستم دستی نمی تواند به سامانه خودکار تغییر کاربری دهد، اما کلیه سیستم های هوشمند باید به گونه ای طراحی شده باشند که بتوان آنها را به صورت دستی نیز کنترل کرد.
سیستم اعلام حریق اتوماتیک حریق را به شکل هوشمندانه ای تشخیص داده و آن را به شکل های گوناگونی اعلام می کند. این تشخیص به واسطه حسگر های کوچک و بزرگ یک دستگاه انجام می شود. البته این دسته بندی در این نقطه به پایان نمی رسد. بلکه نوع اتوماتیک این محصول نیز حاوی سه گروه بی سیم، آدرس پذیر و متعارف نیز می باشند.
سیستم اعلام حریق اتوماتیک آدرس پذیر
در این سامانه تعداد زیادی آشکارساز آتش وجود دارد. هر کدام از این اجزا به نوعی به صفحه کنترل مرکزی وابسته اند. در این سامانه هر آشکارساز دارای یک آدرس، کد یا مکان مشخص است تا در صورت آتش سوزی با مخابره برخی سیگنال ها عملیات اعلام آتش سوزی را آغاز کند. با وجود این سیستم اپراتور می تواند به راحتی تشخیص دهد که حریق در کدام بخش ساختمان در حال پیشرفت است.
سیستم اعلام حریق بی سیم
این سیستم به گونه ای طراحی شده است که هیچ سیم یا اجزای اضافه ای در ساختار آن یافت نمی شود. متقاضیان این تجهیزات بیشترین تمایل را به خرید سیستم اعلام حریق بی سیم از خود نشان می دهند. سیگنال ها، ردیاب ها و پیام های رادیویی اصلی ترین محرک های این دستگاه محسوب می شوند. تهیه این سیستم برای مکان هایی مناسب است که امکان سیم کشی (برق کشی) در آنجا وجود ندارد.
سیستم اعلام حریق متعارف
در سامانه متعارف تعدادی محرک یا حسگر در قسمت های مختلف یک ساختمان کارگذاری می شوند. زمانی که یک محرک با تشخیص هر علامتی از حریق (حرارت، دود و…) فعال شود با ارسال یک پیام متنی به سیستم اصلی پروسه پیام رسانی را آغاز می کند. البته بخش عظیمی از سیستم های متعارف به جای ارسال پیام متنی، اطلاعات به دست آمده را به واسطه برخی ال ای دی ها به نمایش می گذارند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!