دتکتور چیست؟ انواع دتکتور اعلام حریق
دتکتور
به طور کلی اعلام حریق شامل کلیه اقداماتی است که افراد حاضر در یک ساختمان را از خطر آتشسوزی مطلع میکند. این اقدام میتواند به شکل آژیرهای صوتی یا علامتهای نمایشی مخابره شود. در این بین دستگاههای شناسایی کننده آتش بیشترین سهم را در اعلام حریق دارند. دتکتور یکی از مهمترین اجزایی است که به عنوان یک عضو حساس به نشانههای آتشسوزی در این زمینه فعالیت میکند.
دتکتور اعلام حریق میتواند در اماکن گوناگونی وجود داشته باشد. این عضو حاوی محرکهایی است که به وجود برخی رویدادها حساس است. زمانی که رویداد به وجود آمده از سطح استاندارد خارج شود سازه فرکانسی را به سیستم اصلی ارسال کرده و در نهایت آلارمهای صوتی و تصویری منتشر میشوند. این محرکها ممکن است شامل دود، حرارت، کربن دی اکسید، گاز یا نور باشد.
زمانی که حرارت از یک درجه خاص بالاتر برود، یا نور حاصل از حریق توسط سیستم تشخیص داده شود این عملیات آغاز میشود. شاید برایتان سوال شود که هدف از طراحی، تولید و نصب دتکتورها چیست؟ در پاسخ باید بگوییم این دستگاه با تشخیص زود هنگام آتش افراد حاضر در آن مکان را از وجود چنين حادثهای با خبر میکند. با توجه به اینکه در این حین آتشنشانان نیز به نحوی از وجود حریق با خبر میشوند میتوان به این نتیجه رسید که دتکتور اعلام حریق در حفظ جان و مال افراد موثر است.
جالب است بدانید که اولین دتکتورها افرادی بودند که در اتاقکهایی حاضر میشدند و دائما محیط پیرامونشان را رصد میکردند. این اعضا با مشاهده آتش اهرمی را در نزدیکیشان تعبیه شده بود حرکت میدادند و بدین ترتیب فرایند اعلان حریق آغاز میشد. این در حالی است که دستگاههای امروزی هوشمندتر از آن هستند که نیازمند نیروی انسانی همیشه فعال باشند.
انواع دتکتور اعلام حریق
حال که درک کلی درباره چیستی دتکتور اعلام حریق پیدا کردهاید بهتر است انواع این سازه را به نوبت مورد بررسی قرار دهیم. اصلیترین معیار تقسیمبندی این اجزا محرک ساختاری آنهاست. به عنوان مثال اگر یک عضو به دود حساس باشد در دسته دتکتورهای دودی قرار میگیرد. باقی گروهها نیز به همین ترتیب تشکیل میشوند. انتخاب درست نوع دتکتور اعلام حریق بسیار مهم است. شما باید بر اساس محیط پیرامونتان، فعالیتهای روزانه و شبانه، و کلیه اجسام مستعد به سوختنی که در آن مکان وجود دارند دتکتور اعلام حریق مناسبتان را خریداری کنید. در انواع دتکتور اعلام حریق را ذکر میکنیم.
- دتکتور دودی
- دتکتور حرارتی
- دتکتور گازی
- دتکتور ترکیبی
دتکتور دود
بی شک لقب پر استفادهترین دتکتور اعلام حریق متعلق به نوع دودی این دستگاه است. زمانی که یک اتاق پر از دود شود و این مقدار از حد تعیین شده در سازه بیشتر باشد آلارم خطر در دستگاه فعال میشود. با فعال شدن این عضو وجود حریق مخابره میشود. لازم به ذکر است که این اعضا خود دارای دستهبندیهای دیگری نیز هستند. دتکتور دود شامل دو گروه نوری و یونیزه میباشد.
دتکتور دودی نوری
پراکندگی نور اصلیترین عامل کارکرد دستگاه نوری است. این عضو با بررسی کم یا زیاد بودن روشنایی در مناطق مختلف یک مکان آتش را تشخیص میدهد. زمانی که شرایط مکان نرمال باشد ذرات نور به آسانی میتوانند از سنسور دتکتور دودی نوری عبور کنند. این فرایند در حین آتشسوزی متوقف میشود چرا که دی اکسید کربن این ذرات را متفرق میکند. با ادامه این حالت سنسورهای خطر سازه فعال میشوند. این دستگاه شامل اجزای زیادی است که برخی از آنها عبارت اند از:
- سنسورهای فتوالکتریک
- دیود حساس به نور
- لنز
- منبع روشن کننده
- تله نوری
- دتکتور نور یونیزه
آن دسته از دستگاه های دودی که با پسوند یونیزه روانه بازار میشوند حاوی دریچههایی هستند که میتوانند هوا و جو حاکم بر فضا را تجزیه و تحلیل کنند. فضایی که در بخش داخلی دریچه قرار میگیرد یونیزه میشوند. این عملیات با کمک یک منبع رادیواکتیو انجام میشود. در حین انجام این پروسه درصد کمی از جریان در فضا پخش میشود. اگر آتشسوزی رخ داده باشد این جریان بهم میریزد اینگونه سازه از وجود حریق با خبر میشود. ناگفته نماند که دتکتور نور یونیزه همخوانی زیادی با محیط زیست ندارد. به گونهای که منحل شدن آن در طبیعت به 8 سال زمان نیاز دارد. به همین خاطر بهتر است کمتر از این محصول استفاده کنید. البته تولید آن در سالهای اخیر بسیار محدود شده است.
نکات استفاده از دتکتور دودی
واضح است که اگر این دستگاه به درستی تهیه، نصب و استفاده شود تاثیر فوقالعادهای را بر امنیت یک مکان میگذارد. همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم وجود آن میتواند افراد را از خطر آگاه کرده و مانع بروز خسارتهای جانی و مالی شود. البته کلیه این فرضیه مستلزم رعایت چند نکته است. اول اینکه این سازه باید از عرضه کننده مطمئنی خریداری شود چرا که تنها در این صورت است که میتوان کارایی صحیح آن را تضمین کرد.
مجموعه بزرگ کفسیران سالها است که در حوزه تولید تجهیزات اعلام حریق و اطفا حریق مربوط به CAFS فعالیت میکند. این واحد تولید کننده با کسب انواع استانداردها و مجوزها درصد کیفیتی اقلام خود را به حداکثر رسانده است. با این وجود کلیه محصولات مجموعه کفسیران با قیمت مناسبی به مخاطبان عرضه میشوند. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این نوع سیستم اطفا حریق، میتوانید به صفحات فروش محصول مراجعه کنید.
در ادامه سایر نکات استفاده از دتکتور دودی را ذکر میکنیم.
- بهتر است دتکتور در اتاقها هم نصب شود.
- خانههای بزرگ به دتکتورهای بیشتری نیاز دارند.
- دتکتور اعلام حریق باید ماهی یکبار تست شود.
- حداقل فاصلهای که باید بین دتکتور اعلام حریق و دستگاههای پخت و پز وجود داشته باشد سه متر است.
- از رنگ کردن دستگاه خودداری کنید.
- هر 10 سال یکبار یک دتکتور جدید خریداری کنید.
- با شنیدن آلارم دتکتور سریعا مکان را ترک کنید.
دتکتور حرارتی
با توجه به پسوند این عنوان حدس کارایی آن آسان است. دتکتور اعلام حریق حرارتی دارای سنسورهایی است که بر روی درجات خاصی از دمای بالا حساس هستند. این اقلام دارای دو دسته هستند. دسته اول به صورت خودکار شدت و سرعت تغییر دما را تشخیص میدهد. اما دسته دوم دمای ثابتی دارد و تنها به یک دمای خاص از پیش تعیین شده واکنش نشان میدهد.
دتکتور گازی
در برخی مناطق فعالیتهایی انجام میشود که وجود گازهای مستعد به آتشسوزی در آنها دور از ذهن نیست. در این حالت تهیه و نصب دتکتور گازی ضرورت زیادی دارد. این محصولات به نشتی گاز واکنش نشان میدهند و عامل حساسیتشان همین است. دتکتورهای گازی قادر اند گازهای سمی و قابل اشتعال را تشخیص دهند. البته هر یک ا11ز این تشخیص دهندهها در یک دسته خاص قرار میگیرند.
دتکتور ترکیبی
دتکتورهای ترکیبی به جای آنکه یک محرک را در خود جای داده باشند حاوی دو سنسور حساس هستند. به عنوان مثال یک دستگاه ممکن است علاوه بر آنکه بر حرارت حساس باشد وجود گاز سمی را نیز تشخیص دهد. این کالاها دارای کارایی بیشتر و قیمت بالاتری هستند.
نحوه سیمکشی دتکتور
دتکتور اعلام حریق حاوی دو سیمکشی است. اولین نمونه به برق شهری و نمونه دوم به پنل اصلی وصل میشود. این عضو دارای پلهای منفی و مثبت زیادی است که میتوانند در هر بخشی از مدار منسجم شوند. دستگاه باید به صورت متوالی منسجم شود. در عین حال سیمکشی آن به شکل موازی است و مقاومت انتهای خط بر روی پایه آخر آن نصب میشود.
بر اساس استانداردهای وضع شده نهایتا 30 دتکتور میتوانند بر روی یک زون نصب شوند. البته مدلها و برندهای مختلف این سازه ممکن است دارای تفاوتهایی در شکل ظاهری یا نوع نصب باشند. برای بررسی این تفاوتها بهتر است کاتالوگ محصول را مطالعه کنید.
سازه نام برده حاوی 5 عضو است که هر یک از آنها با اعداد 1 تا 5 نام گذاری شده اند. پایه اول و دوم خروجی و ورودی کالا هستند که زونشان مثبت است. پایه سوم مسئول خروج و ورود زون منفی است و عدد 4 و 5 مسئول تکمیل پایههای متضاد اندیکاتور میباشند. هر کدام از این کانالهای نامگذاری شده با یک سیم تکمیل میشوند که یک سرشان به خروجی و سر دیگر به ورودی دستگاه متصل میشود. پس از تکمیل این بخش درپوش دتکتور گذاشته شده و به همین ترتیب باقی سازهها نیز بر روی زون کارگزاری میشوند.
چگونگی تست دتکتور
در مطالب فوق به به این موضوع اشاره کردیم که دتکتور اعلام حریق باید در طی فواصل زمانی مختلف مرتبا تست شود. برای انجام این کار باید دستگاه را در سه حالت وقوع حریق، اتصال کوتاه و حالت باز بگذارید. برای انجام این روند یک یا دو مدار را باز کنید تا اتصال کوتاه ایجاد شود. در این وضعیت چراغ Fault باید روشن شود. برای تست حریق کافی است دو ترمینال زون را به هم وصل کنید. در این موقعیت کنترل جریان سازه بیشتر میشود. و در آخر چراغ قرمز رنگ زون به نمایش در میآید.
محل نصب دتکتور آتش نشانی
دتکتور اعلام حریق بر اساس نوع ساختاری اش باید در شرایط متفاوتی قرار بگیرد. در حین منسجم کردن هر یک از این اجزا باید قواعد کوچک و بزرگ بسیاری رعایت شود. اگر این نکته نقض شود سازه نمیتواند کارایی کاملی داشته باشد. در ادامه اصلیترین نکات این حوزه را شرح میدهیم.
- دتکتورهای خودکار باید به گونهای نصب شوند که عموم افراد بتوانند به آن دسترسی داشته باشند.
- این اجزا باید در معرض دید باشند.
- دتکتور نباید بیش از 100 سانت از راههای هوایی دور باشد.
- دتکتور باید از درب خروجی 150 سانت فاصله داشته باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!