نحوه سیم کشی سیستم اعلام حریق
سیم کشی سیستم اعلام حریق
سیستم اعلام حریق دارای انواع مختلفی است که هر کدام از آنها اجزای متفاوتی را به خود اختصاص می دهند. یکی از اجزای مشترک انواع سیستم اعلام حریق سیم کشی آن است. سیم کشی اصولی این سازه از اهمیت بالایی برخوردار است. این فرایند در نمونه های مختلف این دستگاه به شکل های گوناگونی انجام می شود. در ادامه سیم کشی سیستم اعلام حریق را در شرایط مختلف به شکل جامع بررسی می کنیم.
سیم کشی انواع سیستم اعلام حریق
همانطور که پیش تر آن را ذکر کردیم سیم کشی سیستم اعلام حریق در انواع مختلفی از این سامانه متغیر است. به همین دلیل ضروری است که با انواع آن آشنایی داشته باشید. به صورت کلی اصلی ترین اجزای این دسته بندی حاوی سیستم اعلام حریق هوشمند، وایرلس، آدرس پذیر و متعارف است که سیم کشی متفاوتی به نسبت دیگری دارند. نکته مشترک این سیم کشی ها کابلی است که در آنها به کار می رود. در سیم کشی سیستم اعلام حریق باید از کابل با کیفیت و نسوزی استفاده کرد که ابعاد آن 20 در 15 میلی متر و پوشش آن به شکل شیلد دار باشد.
سیم کشی سیستم اعلام حریق متعارف
سیم کشی سیستم اعلام حریق در نوع متعارف آن با سایر سیستم ها کمی تفاوت دارد. در واقع طراحی و اجرای آن از سایر سیم کشی ها آسان تر است. طراحی سیم کشی نمونه متعارف به صورت خطی و شعاعی است. به طوری که دیوایس ها تنها یک راه ارتباطی را به خود اختصاص می دهند. لازم به ذکر است که با از کار افتادن یک دیوایس سایر دیوایس ها نیز کارایی خود را از دست می دهند. علاوه بر آن مدار هم غیر فعال می شود.
با کمی بررسی به این نتیجه رسیدیم که دتکتور دود یکی از مهم ترین دیوایس هایی است که در سیم کشی سیستم اعلام حریق متعارف حضور دارد. به همین دلیل پروسه نصب آن باید با دقت بالایی انجام شود. سیم کشی دتکتور می تواند به شکل های مختلفی در سیستم اعلام حریق متعارف انجام شود. اما یکی از آسان ترین آنها اتصال دتکتور های دود به شکل موازی است.
برای استارت سیم کشی سیستم اعلام حریق متعارف معمولا از دو رشته سیم استفاده می شود. اما اگر بخش زون به حضور ریموت اندیکاتور وابسته باشد رشته سیم دیگری به دو جزء قبلی اضافه می شود. به طور کلی سیم کشی سامانه متعارف به همراه ریموت آن حاوی سه رشته سیم مجزا می باشد. البته بدون رشته سیم سوم نیز می توان به فعالیت ادامه داد.
یکی از خطا های بزرگی که برخی نصاب ها در حین نصب این سازه مرتکب می شوند گرفتن انشعابات غیر اصولی از مسیر سیم کشی سازه است. کسب انشعاب از مسیر سیم کشی غیر مجاز بوده و بر خلاف قواعد کلی سیم کشی سیستم اعلام حریق است.
سیم کشی سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
سیم کشی این عضو از نمونه قبلی آن یعنی سیستم اعلام حریق متعارف کمی پیچیده تر است. در این حالت سیم کشی به سبک حلقه ای یا همان لوپ انجام می شود. این طراحی حاوی یک رشته سیم واحد است که در نهایت مجددا به پنل اصلی وصل می شود. در سیم کشی سیستم اعلام حریق آدرس پذیر هر پنل می تواند حداکثر 4 لوپ را ساپورت کند. به عبارتی دیگر برای بیشتر کردن تعداد لوپ ها از این رقم باید تعداد پنل ها را افزایش دهید.
سیستم آدرس پذیر حاوی طراحی دقیق و پیچیده ای است. به گونه ای که می تواند محل دقیق آتش سوزی را اپراتور ها نشان دهد. این ویژگی در نوع متعارف این دستگاه یافت نمی شود. این سامانه به صورت نرم افزاری طراحی و ساخته می شود که کنترل تمام اجزای آن به واسطه نرم افزار امکان پذیر است.
سیم کشی سیستم اعلام حریق وایرلس
سیم کشی سیستم اعلام حریق وایرلس متفاوت ترین سازه ی این گروه بندی است. همانطور که از نام این سیستم پیداست سیم کشی در ساختار آن وجود ندارد و به واسطه موج های الکتریکی و غیرالکتریکی مختلف کار می کند. در هنگام نصب سیستم بی سیم اشخاص مجبور به پرداخت هزینه های سیم کشی آن نیستند. علاوه بر آن پروسه نصب این نوع اعلام حریق بسیار آسان بوده و نیازی به خاموش کردن آن در طی فواصل زمانی مختلف نیست. همه ی این ویژگی ها سبب می شود سیستم بدون سیم وایرلس به یک اعلام حریق کم هزینه و اقتصادی تبدیل شود.
سیم کشی سیستم اعلام حریق هوشمند
برخلاف انتظار سیم کشی سیستم اعلام حریق در نوع هوشمند آن نیز مورد نیاز است. آمار استفاده از این نوع سیستم بسیار کم است. چرا که هزینه های بالایی را به خود اختصاص می دهد. در سیستم اعلام حریق هوشمند کلیه اجزای این سازه توانایی تجزیه و تحلیل اتفاقات محیط اطراف شان را دارند و می توانند پس از بررسی اطلاعات بدست آمده آن را با پنل مرکزی به اشتراک بگذارند. این دستگاه ها وجود خطا، نیاز به تعمیر یا ایجاد حریق را به سیستم اطلاع می دهند. سپس هشدار دهنده های صوتی و تصویری به میان می آیند و پس از آن به طبع عملیات اطفای حریق آغاز می شود.
سیم کشی سیستم اعلام حریق هوشمند به گونه ای اجرا می شود که این سازه برخلاف نمونه های مشابه فقط سیگنال ها را رد و بدل می کند. این سامانه هوشمند محرک هایی را در خود جای داده است که با تشخیص دمای بالا، دود، فشار هوا و آتش سوزی فعال می شوند. با وجود مزیت های این دستگاه بیشترین آمار استفاده از سیستم اعلام حریق در ایران متعلق به دو سازه متعارف و آدرس پذیر است.
علاوه بر سیستم اعلام حریق، سامانه اطفای حریق نیز می تواند به شکل هوشمندانه ای طراحی و تولید شود. یکی از بروز ترین سیستم های خاموش کننده موجود در ایران کفس یا cafs نام دارد. این سازه در بدو ورود به یک مکان در زمان اندکی کلیه مشخصات آن مکان اعم از شدت آتش سوزی، نوع کلاس آتش سوزی و وسعت مکان مد نظر را بدست می آورد. سپس با توجه به اطلاعات بدست آمده پروسه پرتاب فوم را آغاز می کند. صفر تا صد این عملیات به صورت اتوماتیک انجام می شود در نتیجه آمار دخالت نیروی انسانی در این پروسه به شدت کم می شود. امتیاز انحصاری طراحی، اختراع و بومی سازی سیستم cafs در ایران متعلق به مجموعه بزرگ کفسیران است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!