بوستر پمپ آتش نشانی
فرض کنید در محلی سکونت دارید که در آنجا آتش سوزی رخ داده است. در این شرایط اولین کاری که باید انجام دهید خارج کردن افراد آسیب پذیر و دسترسی به هوزریل و جعبه آتش نشانی ساختمان است. شما باید به وسیله شیر و کپسول آتش نشانی که در آنجا نصب شده است حریق را تا حدودی کنترل کنید. حال اگر با باز کردن شیر آتش نشانی فشار آب خارج شده بسیار کم باشد چه اتفاقی می افتد؟ اهمیت بوستر پمپ آتش نشانی اینجاست که مشخص می شود. در ادامه توضیحات بیشتری را درباره چیستی این دستگاه ارائه می دهیم.
بوستر پمپ آتش نشانی چیست؟
بوستر نوعی تقویت کننده است که در کنار پمپ ها و در مخازن قرار می گیرد. ممکن است پمپ بتواند آب را به تمام جریانات ارسال کند اما فشار آن به حد کافی نباشد. در چنین شرایطی بوستر فشار و سرعت انتقال آب را چند برابر می کند. بوستر پمپ آتشنشانی یکی از مهم ترین تجهیزات اطفای حریق است. در بسیاری از مواقع آتش نشانان و سایر نیروی انسانی با بهره گیری از مخازن و شلنگ های آب آتش را خاموش می کنند. حال اگر فشار آب کم باشد پروسه خاموش کردن آتش آن طور که باید پیش نمی رود. بوستر ها معمولا در کنار دو پمپ و دو تابلوی برق جایگذاری می شوند.
اجزای بوستر پمپ آتشنشانی
اگر هنوز هم برایتان سوال است که بوستر پمپ آتش نشانی چیست؟ شاید با بررسی اجزای کلی این وسیله بتوانیم به شما کمک کنیم که یک درک کلی از آن داشته باشید. البته این قطعات ممکن است بسته به نوع تقویت کننده متفاوت باشد.
- پمپ
- کنترلر
- لوله کشی
- جوکی
- سوپاپ
- گیج فشار
- تابلو برق
- ظرفیت بوستر
کاربرد بوستر پمپ آتشنشانی
همان طور که پیش تر به آن اشاره کردیم بوستر پمپ آتشنشانی در کنار پمپ و سیستم های اطفا حریق آبی مثل اسپرینکلر قرار می گیرد. با وجود این تقویت کننده می توانید اطمینان حاصل کنید که سامانه خاموش کننده آبی شما کارایی و قدرت لازم را برای اطفای حریق دارد. این دستگاه عموما در ساختمان ها و سایر مکان هایی نصب می شود که منبع آب شهری و فشار اندک آن نمی تواند پاسخگوی نیازهای هیدرولیکی شود. ساختمان های مرتفع، مناطق روستایی، تاسیسات صنعتی و … مثال های واضحی در این باره هستند.
انواع بوستر پمپ آتشنشانی
بوستر پمپ آتش نشانی می توانند از لحاظ شکل ظاهری و نحوه کارکردشان به گروه های مختلفی دسته بندی شوند. مثلا پمپ های آتش نشانی افقی از یک بدنه با همین زاویه ساخته شده اند که همین شکل ظاهری چگونگی نگهداری آنها را آسان تر می کند. این نمونه از تقویت کننده ها اصولا در ساختمان های بزرگ و مرتفع نصب می شوند. در ادامه نمونه های دیگری از بوستر پمپ آتشنشانی را شرح می دهیم.
بوستر عمودی
این نوع تقویت کننده ها با زاویه عمود در کنار پمپ ها نصب می شوند. همچنین کلیه اتصالات آنها طوری طراحی شده است که در یک خط عمود قرار بگیرد. استفاده از این دستگاه ها در ساختمان های کوچک، ادارات و در کل سازه های ساختمانی کم ارتفاع رواج دارد.
بوستر End Suction
این اقلام که با شکل ظاهری مربع یا مستطیل ساخته می شوند، از پروانه (توربین) های کوچک و بزرگ بسیاری تشکیل شده اند که با چرخش آنها آب موجود در مخازن با فشار بیشتری از شیرآلات خارج می شود. این نمونه هم مانند بوستر قبلی در ساختمان های کوچک و کوتاه نصب می شود.
بوستر چند مرحله ای
این مدل از بوستر پمپ آتش نشانی چندین مدل مختلف از پروانه ها را در خود جای داده است. این دستگاه دارای فشار و قدرت بالایی است. پس برای نصب در ساختمان های بزرگ و طویل مناسب است. بوستر پمپ آتشنشانی End Suction معمولا در روستاها و سایر مناطق دور افتاده به چشم می خورد.
تقویت کننده دور متغیر
تقویت کننده دور متغیر به گونه ای طراحی شده است نه می تواند فشار را با توجه به قدرت پمپ و میزان آب موجود در مخزن کم و زیاد کند. در واقع قدرت این دستگاه به نوسانات آب وابسته است. افزون بر آن شما می توانید با اعمال برخی تغییرات گاهی از فشار بالای آب، و گاهی دیگر از فشار اندک آن استفاده کنید.
تقویت کننده دور ثابت
با کمی دقت به نام این سازه می توان کارایی آن را حدس زد؛ بوستر پمپ آتشنشانی ثابت طوری طراحی شده است که با کم یا زیاد شدن جریان آب توسط پمپ و مخزن فشار اولیه خود را حفظ می کند. در واقع قدرت این سازه تحت هر شرایطی ثابت است.
نحوه کار با بوستر پمپ آتش نشانی
زمانی که اطفای حریق رخ می دهد، سامانه اعلام حریق این رویداد را تشخیص می دهد. به محض رویت این اتفاق سیگنالی به مدار کنترل کننده بوستر ارسال شده و موتور موجود در پمپ فعال می شود. در این مرحله پمپ آب مورد نیاز خود را مخازن دریافت کرده و فشار انتقال آن را بیشتر و بیشتر می کند. در آخر نیز این آب با فشار بالا از طریق یک نازل مانند شلنگ آتش نشانی به بیرون پاشیده می شود.
بوستر پمپ آتش نشانی اصولا به محض دریافت اولین سیگنال آماده انجام فعالیت است. این سیستم همچنين دارای برخی تجهیزات پشتیبانی کننده است که حتی در زمان قطعی برق نیز نیروی مورد نیاز بوستر پمپ آتشنشانی را تامین می کنند. طراحان ساختمان عموما مکان خاصی را برای نصب بوستر پمپ آتشنشانی در نظر می گیرند. این مکان به سیستم روشنایی، برق اضطراری و سایر امکانات این چنینی مجهز می شود. توصیه می کنیم بوستر پمپ آتش نشانی را هر چند وقت یکبار تست کرده و از کارایی درست آن مطمئن شوید.
تفاوت بوستر آتش نشان و آبرسان
احتمالا با این پرسش رو به رو می شوید که دو بوستر بوستر پمپ آتش نشانی و آبرسانی چه تفاوتی با دیگری دارند؟ در پاسخ باید بگوییم بوستر پمپ آتشنشانی به طور خاص برای تکمیل کردن سامانه اطفای حریق طراحی شده است. این نوع تقویت کننده می تواند در شرایط ضروری فشار آب را چندین برابر کند. این در حالی است تقویت کننده آبرسان تنها می تواند با اعمال کمی فشار آب را به سیستم های لوله کشی برساند و برای استفاده های خانگی مناسب باشد.
البته شما می توانید در شرایط مشابه از محصولی انحصاری از کفسیران به نام سیستم ثابت نیز استفاده کنید. سیستم ثابت مانند بوستر کار می کند با این تفاوت که دارای فشار قوی تر، عمر بالاتر، و قیمت مناسب تری است. سیستم فشار ثابت به هیچ عنوان با کم و زیاد شدن فشار آب دچار نوسان نمی شود. شما می توانید این سامانه را از مجموعه بزرگ کفسیران تهیه کنید. کفسیران ضمن تولید این نوع تقویت کننده در امر تولید سیستم خاموش کننده کفس نیز دست دارد.
استاندارد های اصلی بوستر پمپ آتشنشانی
بوستر پمپ آتشنشانی تنها زمانی قابل اعتماد است که گواهی استاندارد را از سازمان های داخلی و جهانی دریافت کرده باشد. اصولا مهم ترین تاییدیه ها از جانب اروپا یا آمریکا صادر می شود. برخی از این گواهی ها طراحی درست تقویت کننده را تایید می کنند. برخی دیگر نشان دهنده کارایی صحیح سازه در شرایط بحرانی هستند. نمونه های دیگری از این استاندارد ها نحوه نصب آن را تحسین می کنند و … این موارد به همین شکل ادامه دارد. آئین نامه بین المللی ساختمان IBC، استانداردهای آزمایشگاه های UL، EN 12259-12، EN 12845 و EN 12485 جزو مهمترین مواردی هستند که می توانیم به آنها اشاره کنیم.
سوالات متداول
بوستر پمپ آتش نشانی چیست؟
نوعی تقویت کننده پمپ است که می تواند آب را با فشار بسیار بالایی از نازل ها خارج کند.
چند مدل از بوستر پمپ آتشنشانی در بازار وجود دارد؟
دو نوع اصلی ثابت و متغیر
چه تفاوتی میان بوستر پمپ آتش نشانی و بوستر معمولی وجود دارد؟
بوستر آتش نشانی قادر است آب را با فشار بسیار بالایی به شیرآلات انتقال دهد. در حالی که بوستر معمولی تنها برای تامین فشار لوله کشی های معمولی مناسب است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!